Obžalovaný izraelský premiér trpí paranoidnými bludmi, tvrdí opozičný líder
25 | 05 | 2020 I TASR

Šéf izraelskej opozičnej strany Budúcnosť existuje (Ješ atid) Jair Lapid v pondelok vyhlásil, že terajší premiér Benjamin Netanjahu trpí "paranoidnými bludmi", ak si myslí, že je obžalovaný z korupcie len preto, aby bol zbavený funkcie. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Lapidovho hovorcu.


Ak niekto verí, že tisícky ľudí vrátane vyšetrovateľov, novinárov, sudcov a politikov sú súčasťou obrovského sprisahania na zvrhnutie pravicového lídra, tak taký človek "nie je spôsobilý, aby bol premiérom krajiny", citoval hovorca Lapidovo tvrdenie.

Proces s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, obžalovaným z korupcie, sa začal v nedeľu v Jeruzaleme. Netanjahu už pri príchode na súd znova všetky obvinenia voči svojej osobe odmietol s tvrdením, že ide o snahu o jeho zosadenie.

Vzdorovitý Netanjahu je v Izraeli obvinený z korupcie
Benjamin Netanjahu sa v nedeľu stal prvým izraelským premiérom, s ktorým začal súdny proces. Pred vstupom na súd vyhlásil svoju nevinu. Bude čeliť obvineniam z podplácania, podvodu a narušenia dôvery. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Netanjahu (70) je prvým úradujúcim predsedom izraelskej vlády, ktorého postavili pred súd. V troch rôznych kauzách čelí obvineniam z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva. Sám akékoľvek previnenie odmieta a hovorí o "honbe na čarodejnice". Najdlhšie pôsobiaci premiér Izraela by z funkcie musel odstúpiť len v prípade, že ho uznajú za vinného. Proces pritom môže trvať aj niekoľko rokov, pripomenula agentúra DPA.

Ak by Netanjahua uznali za vinného z úplatkárstva, hrozil by mu trest do desať rokov väzenia. Za podvod a porušenie dôvery by bol maximálny trest tri roky. Netanjahu len minulú nedeľu zložil znova prísahu predsedu vlády. Jeho piate funkčné obdobie je však vzhľadom na korupčný proces považované za mimoriadne kontroverzné.

Iránsky tanker úspešne zakotvil vo venezuelskom prístave
Iránsky tanker Fortune dorazil na svoje cieľové miesto v prístave El Palito na severnom pobreží Venezuely. Plavidlo je prvým z piatich iránskych tankerov, ktoré vyplávali do Caracasu kvôli dodaniu paliva, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Marek Molnár