Iránsky tanker úspešne zakotvil vo venezuelskom prístave
25 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Iránsky tanker Fortune dorazil na svoje cieľové miesto v prístave El Palito na severnom pobreží Venezuely. Plavidlo je prvým z piatich iránskych tankerov, ktoré vyplávali do Caracasu kvôli dodaniu paliva, informuje portál RT.


Satelitné snímky ukázali, že tanker zakotvil v rafinérii El Palito pomocou dvoch venezuelských remorkérov krátko po polnoci v pondelok miestneho času.



S cieľom zabezpečiť, aby sa loď dostala na pobrežie Venezuely bez akéhokoľvek incidentu, tanker bol sprevádzaný venezuelským námorníctvom, keď prešiel do výhradnej hospodárskej zóny (EEZ).

Po „Fortune“ budú nasledovať ďalšie štyri tankery - „Clavel“, „Forest“, „Faxon“ a „Petunia“. Očakáva sa, že do Venezuely prinesú celkovo viac ako 1,5 milióna barelov paliva. Islamská republika vyslala tiež "mini-flotilu" tankerov, aby pomohla Venezuele prekonať nedostatok paliva, keďže juhoamerická krajina bola tvrdo ochromená sankciami USA.

Iránsky prezident Hassan Rúhání už predtým varoval, že krajina bude reagovať, ak USA počas plavby cez Atlantik spôsobia tankerom nejaké „problémy“.

Americký plán poslať Rusko a Čínu „do zabudnutia“ pretekmi v zbrojení, dovedie do krachu iba samotné USA
Trumpov nový šéf kontroly zbraní vo svojom arogantnom prejave pohrozil, že všetci americkí protivníci v akýchkoľvek nových pretekoch so zbraňami skončia v "zabudnutí", píše vo svojom komentári Scott Ritter. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Marek Molnár