AKTUÁLNE: Od stredy sa uvoľnia ďalšie obmedzenia pre vnútorné prevádzky (aktualizácia)
25 | 05 | 2020 I Peter Haluza, TASR, SITA

Od stredy 27. mája sa uvoľnia ďalšie obmedzenia pre vnútorné prevádzky, verejné stravovanie a služby.


Po stretnutí s konzíliom odborníkov na epidemiológiu to oznámil predseda vlády SR Igor Matovič. Ako zdôraznil, nejde o ďalšiu fázu uvoľňovania obmedzení, ale len o čiastočnú aktualizáciu.

Vnútorné prevádzky budú môcť fungovať ak zabezpečia aspoň 15 metrov štvorcových na zákazníka, alebo dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi, alebo v prípade verejného stravovania dvojmetrový odstup medzi okrajmi stolov. Prevádzky verejného stravovania bude možné mať otvorené aj po 22.00 hodine, avšak len pre uzatvorenú spoločnosť. Zároveň bude potrebné viesť zoznam účastníkov takejto akcie pre Regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Aktualizácia 25.5. o 16.57. hod a 17.25. hod.:

Kiná a divadlá, taxislužby, autoškoly, turistické informačné centrá a služby ambulantného predaja budú môcť byť počnúc stredou 27. mája otvorené aj v nedeľu a nebudú musieť tento deň povinne vyhradiť na sanitárne účely a dezinfekciu priestorov.

Ďalšou zmenou je možnosť krátkodobo vycestovať do krajín: Česko, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Chorvátsko, Švajčiarsko, Slovinsko a Nemecko až na 48 hodín, samozrejme v súlade s opatreniami týchto krajín s tým, že po návrate nebude potrebné absolvovať povinnú karanténu.

"Predĺženie na 48 hodín už umožní nejaké náročnejšie rokovanie v zahraničí, ale aj návštevu rodinných príslušníkov vo vzdialenejších destináciách," uviedol premiér. Priznal, že úlohou slovenskej exekutívy je vyrokovať s krajinami obojstranný voľný pohyb, teda aby v druhých krajinách nevyžadovali od Slovákov negatívny test na COVID-19 a rovnaké výhody mali občania týchto krajín smerujúci na Slovensko.

Podľa jeho slov SR rokuje so všetkými ôsmimi krajinami. "Všetci sú veľmi, veľmi opatrní, je ale pravdou, že Slovensko je v tomto prípade, vzhľadom na epidemiologickú situáciu, najželanejšou nevestou," povedal. Naznačil, že s niektorými krajinami sa môže dohoda zrodiť v priebehu dní, v niektorých prípadoch bude hľadanie konsenzu trvať dlhšie.

Korčok požiadal susedné štáty, aby od Slovákov pri vycestovaní nepožadovali negatívny test na Covid-19
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) požiadal svojich rezortných partnerov z Česka, Rakúska a Maďarska, aby do ich krajín mohli cestovať slovenskí občania bez negatívneho testu na ochorenie Covid-19. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | SITA


Ako dodal premiér, od budúcej stredy 3. júna bude možné za presne stanovených podmienok možné otvoriť všetky vnútorné športoviská, vrátane fitness centier. Podmienkou budú dvojmetrové rozstupy alebo 15 metrov štvorcových na zákazníka. Cvičiť sa bude môcť bez rúšok. Využívať bude možné aj šatne či sprchy. Povinná bude dezinfekcia.

Fitnescentrá budú musieť zároveň viesť evidenciu cvičiteľov a sprístupniť ju regionálnym úradom verejného zdravotníctva, aby vedeli v prípade nákazy kontaktovať všetkých, ktorí sa mohli infikovať. Opatrenia sa budú týkať aj plavární.

Od 3. júna zároveň príde ďalšia vlna uvoľňovania opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu.

Čo sa týka letných dovoleniek, premiér vyzýva ľudí, aby ich strávili na Slovensku a podporili tým aj slovenský cestovný ruch. „Ak však niekto túži po mori, nech sa pozerá po krajinách, v ktorých je tá situácia dobrá. Spomeniem napríklad Grécko či Chorvátsko. Určite by som však bol opatrný pri spoznávaní krás v Taliansku, Španielsku či v Londýne,“ uviedol predseda vlády. Dodal, že je pripravená analýza, na základe ktorej na najbližšom rokovaní vlády budú hovoriť aj o tom, či bude na Slovensku naďalej platiť núdzový stav.

Štát za svojich poistencov platí nedostatočné poistné, tvrdia súkromné poisťovne
Štát za svojich poistencov už roky platí nedostatočné poistné. Pre nízke platby za deti, dôchodcov, matky na materskej dovolenke či nezamestnaných sa rúca celý zdravotnícky systém. Zhodli sa na tom zástupcovia súkromných zdravotných... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | TASR