Veriaci sa prvýkrát zišli na Námestí svätého Petra na požehnanie pápeža
24 | 05 | 2020 I TASR

Pápež František v nedeľu spomenul svoju plánovanú návštevu v oblasti mesta Neapol, aby pritiahol pozornosť na škody spôsobené životnému prostrediu toxickým odpadom, ktorý tam odhadzuje a skladuje mafia.


Veriaci, rozmiestnení v dostatočnej vzdialenosti od seba, sa zhromaždili na vatikánskom Námestí svätého Petra na tradičné nedeľné požehnanie pápeža - zišli sa tam prvýkrát po niekoľkých mesiacoch. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Vatikán v súlade s okolitým Talianskom zmiernil obmedzenia zamerané na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Ľudia upierali v nedeľu pohľad na okno, z ktorého sa pápež obvykle prihovára veriacim. Pápež František, tak ako počas celej pandémie nového koronavírusu, udelil požehnanie zvnútra Vatikánskej apoštolskej knižnice prostredníctvom internetu. Pápež František spomenul svoju plánovanú návštevu v oblasti mesta Neapol, aby pritiahol pozornosť na škody spôsobené životnému prostrediu toxickým odpadom, ktorý tam odhadzuje a skladuje mafia.

Táto návšteva - počas pandémie zrušená - bola načasovaná na piate výročie pápežovho ekologického manifestu. Pápež v tejto svojej environmentálnej encyklike z roku 2015, nazvanej "Buď pochválený", vyhlásil aj rok uvažovania nad výzvami, ktorým ľudstvo čelí vzhľadom na budúcnosť planéty. Jeho encyklika sa venuje téme starostlivosti o "spoločný dom", teda o životné prostredie, z viacerých uhlov pohľadu.

Pápež František v nedeľu na záver požehnania prišiel k oknu a mával ľuďom na Námestí svätého Petra.

Trvalý zákaz nedeľného predaja počas krízy by bol podľa zamestnávateľov nevhodný
Na nevhodnosti trvalého zákazu nedeľného predaja v období oživovania ekonomiky po koronakríze sa zhodli predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) a viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský.... Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | SITA