Wu-chan zákazal obchod a konzumáciu s voľne žijúcimi živočíchmi s cieľom „chrániť verejné zdravie“
23 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Čínske mesto Wu-chan, v ktorom sa smrteľný koronavírus objavil, uvalil prísny zákaz na obchodovanie s voľne žijúcimi zvieratami, pričom aj napriek nedostatku dôkazov sa miestny s týmto sortimentom považuje za všeobecný zdroj nákazy COVID-19, informuje portál RT.


Podľa dokumentu zverejneného vládou Wu-chanu sa od stredy zakazuje obchodovať s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami. Zákaz bude trvať až päť rokov.

Odteraz je spotreba všetkých voľne žijúcich zvierat vo Wu-chane, ktoré je hlavným mestom provincie Chu-pej, zakázaný, a tak isto bol zakázaný aj predaj divých zvierat a ich chov. Územie mesta bolo navyše označené ako svätyňa pre voľne žijúce zvieratá, takže aj prípadný lov voľne žijúcich zvierat bez opodstatneného dôvodu je teraz zakázaný.

Únik informácií z Pentagonu varuje pred „skutočnou možnosťou“ oživenia COVID-19
Ministerstvo obrany by sa malo pripraviť na pôsobenie v „globálne perzistentnom“ prostredí koronavírusu (COVID-19) bez účinnej vakcíny „najmenej do leta 2021“, píše sa v uniknutých záznamoch z Pentagonu. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Tento krok nastal krátko po tom, čo najmenej štyri čínske provincie, navrhli plány na odkúpenie fariem, ktoré chovajú voľne žijúce zvieratá na účely spotreby, pričom tiež navrhli ďalšie schémy na pomoc pre ľudí, pre ktorých to bolo živobytie.

Začiatkom tohto roka čínska centrálna vláda uvalila dočasný zákaz obchodovania s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami, priemysel sa však minulý mesiac do značnej miery vrátil k podnikaniu.

Mokrý trh vo Wu-chane sa všeobecne považuje za miesto, kde sa objavil smrtiaci Covid-19, ktorý zabil viac ako 325 000 ľudí na celom svete. Najmä sa objavili špekulácie, že niekto kúpil na trhu chorého netopiera a zjedol ho, čím neúmyselne začal so šírením Covid-19. Neukázali sa však žiadne skutočné dôkazy na podporu takýchto teórií a vedecké štúdie tieto tvrdenia taktiež odmietajú.

ŠKANDÁL: Ruská zdravotná sestra liečila chorých polonahá (FOTO)
Zdravotná sestra v nemocnici v Tule v strednom Rusku sa cez noc stala hviezdou internetu potom, čo v práci mala pod priehľadným ochranným oblekom len bikiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Marek Molnár