Daniari mohli pochybiť pri doručovaní pošty
23 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Pravidlá doručovania úradných zásielok z daňového úradu sa počas pandémie trikrát zmenili a podnikatelia tak mohli zmeškať dôležité lehoty.


Ešte pred začiatkom pandémie koronavírusu si mohol živnostník či konateľ firmy vyzdvihnúť poštu z daňového úradu do pätnástich dní. Potom však Slovenská pošta plošne predĺžila odbernú lehotu pre všetkých adresátov o ďalších štrnásť dní a nastal chaos, píše denník SME.


Parlament totiž schválil zákon, podľa ktorého sa od 12. marca aj v prípade pošty od daniarov malo postupovať "podľa podmienok doručovania poštových zásielok určených poštovým podnikom". Teda po predĺžení lehoty na vyzdvihnutie až spolu 32 dní. Ako ale upozornili podnikatelia, v praxi tento systém nefungoval.

OSN tvrdí, že „manžel“ a „manželka“ sú v súčasnosti politicky nesprávne pojmy
Uprostred toho, ako milióny manželských párov na celom svete pociťujú pandémiu, rozhodla sa OSN, že je vynikajúci čas odstrániť slová „manžel“ a „manželka“ z nášho bežného slovníku, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Ako vysvetľuje SME, pravidlá doručovania sa menili za pochodu a pri vyzdvihnutí zásielky z jedného dňa mohli platiť iné pravidlá ako pre zásielku z nasledujúceho dňa. To mohlo spôsobiť aj zmeškanie lehôt.

"Legislatívna úprava a rovnako aj podmienky stanovené poštou umožňujú finančnej správe postupovať tak, že buď na obálke nevyznačí pätnásťdňovú úložnú lehotu a bude akceptovať uloženie písomnosti na pošte na 18+14 dní, alebo na obálke vyznačí pätnásťdňovú lehotu," tvrdí hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. To by ju ale musel poštár na "žltý lístok" správne napísať.

Daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová pritom tvrdí, že svojvoľné skracovanie odbernej lehoty daňovými úradmi v čase pandémie na pätnásť dní podľa nej nemá oporu v zákone.

USA vyhlásili grant na „odhalenie dezinformácií“ o úmrtnosti na koronavírus v Rusku
Americké ministerstvo navrhuje dať peniaze organizáciám so skúsenosťami „v boji proti dezinformáciám Ruska“. Uviedol portál Rosbalt.ru. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD