Stará mama musí na základe GDPR zmazať fotografie vnúčat z Facebooku

Babička musí na základe rozhodnutia súdu zmazať fotografie z Facebooku alebo za každý deň, kým to neurobí, zaplatiť pokutu 50 eur.


Istá Holanďanka musí zmazať fotografie svojich vnúčat, ktoré bez súhlasu ich rodičov zverejnila prostredníctvom Facebooku a Pinterestu. Rozhodol o tom súd, kam sa spor dostal po nezhodách medzi matkou a dcérou.

Sudca podľa spravodajského portálu BBC rozhodol, že sa na konflikt vzťahuje európske nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR). "V prípade Facebooku nemožno vylúčiť, že by sa tam umiestnené fotografie nemohli ďalej šíriť a dostať sa do rúk tretej strany," vysvetlil v rozsudku.

Prípad sa dostal na súd po tom, ako žena odmietla zmazať fotografie vnúčat, ktoré zdieľala prostredníctvom sociálnych médií, napriek tomu, že ju o to niekoľkokrát požiadala matka detí.

Žena musí na základe rozhodnutia súdu fotografie zmazať alebo za každý deň, kým to neurobí, zaplatiť pokutu 50 eur, pričom maximálna pokuta je stanovená na tisíc eur. Ak v budúcnosti znovu zverejní fotografie detí, dostane za každý deň ďalšiu 50-eurovú pokutu.

Syn zabil svojho otca počas videohovoru na Zoome
Polícia dostala hlásenie o incidente od viacerých účastníkov videohovoru, niektorí vraždu možno priamo videli. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | SITA