Poslanci OĽaNO už pripravujú návrh na úpravu interrupcií
22 | 05 | 2020 I TASR

Poslanci z Kresťanskej únie smerujú podľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej svojimi návrhmi k obmedzeniu práva ženy slobodne a zodpovedne sa rozhodnúť.


Zmeny interrupčných zákonov, ktoré avizujú poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu OĽaNO pôsobiaci v mimoparlamentnej Kresťanskej únii (KÚ), vedú k obmedzeniu práv ženy slobodne a zodpovedne sa rozhodnúť, kedy sa stane matkou.


V otvorenom liste adresovanom poslancom z KÚ to tvrdí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Poslanci Anna Záborská a Richard Vašečka (obaja klub OĽaNO) pre TASR na list reagovali tým, že pracujú na úprave zákona, ktorý má zlepšiť informovanosť a vytvoriť podporné opatrenia pre ženy, ktoré zvažujú potrat.

Ďuriš Nicholsonová skonštatovala, že medzinárodné dohovory i Rada Európy hovoria o potrebe reformovať zákony, politiky a postupy, ktoré obmedzujú či odmietajú ženám prístup k zdravotnej starostlivosti, alebo im iným spôsobom prekážajú pri výkone práva na sexuálne a reprodukčné zdravie. Tvrdí, že poslanci z KÚ sa chcú vybrať opačným smerom, teda k obmedzeniu práva ženy slobodne a zodpovedne sa rozhodnúť.

OSN tvrdí, že „manžel“ a „manželka“ sú v súčasnosti politicky nesprávne pojmy
Uprostred toho, ako milióny manželských párov na celom svete pociťujú pandémiu, rozhodla sa OSN, že je vynikajúci čas odstrániť slová „manžel“ a „manželka“ z nášho bežného slovníku, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Rovnako uviedla, že reštrikcie neznamenajú, že sa potraty nebudú vykonávať. Zákaz interrupcií podľa nej vedie k vzniku nelegálneho trhu. Poukázala aj na pokles vykonávania interrupcií na Slovensku. Myslí si preto, že namiesto prípravy zákona, ktorý obmedzuje slobodu a ohrozujú zdravie žien, či namiesto rozdeľovania spoločnosti ideologickými debatami, by sa mali venovať najmä hľadaniu riešení súčasnej krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu a jej dôsledkom. "A nie hľadaniu ideologických rozbušiek v spoločnosti," podotkla.

Poslanci z KÚ zdôraznili, že doposiaľ nepredložili žiadny návrh zákona, ktorý by zakazoval interrupcie. Tvrdia, že pracujú na úprave a po dohode s klubom OĽaNO plánujú predložiť návrh do parlamentu. Zdôraznili, že jeho cieľom má byť zlepšenie informovanosti a vytvorenie podporných opatrení pre ženy. "Úprava zákona má dať žene reálnu možnosť zmeniť svoju rozhodnutie s nezvratným dôsledkom," podotkli.

Ústavný súd dostal prvý podnet na štátnu karanténu. Ide o porušovanie ľudských práv?
Pre pandémiu koronavírusu putoval v posledných šiestich týždňoch každý, kto prekročil hranice Slovenska, do štátnej karantény. Existujú však pochybnosti o tom, či je štátna karanténa vôbec zákonná. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok