Francúzsko a Nemecko navrhujú 500 miliárd EUR na pomoc Európe
22 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Francúzsko a Nemecko sa dohodli na zriadení spoločného európskeho fondu na oživenie hospodárstva vo výške 500 miliárd EUR, ktorý sa bude poskytovať prostredníctvom grantov hospodárskym odvetviam a regiónom, ktoré boli najviac postihnuté pandémiou Covid-19.


Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámili spoločnú iniciatívu zameranú na pomoc Európskej únii pri zotavení sa z devastácie hospodárstiev, ktorú priniesla nová pandémia koronavírusu. Tento plán zahŕňa pridelenie veľkej sumy do špecializovaného fond na oživenie, ktorý sa nachádza v nasledujúcom viacročnom finančnom rámci (VFR) - sedemročný program, ktorým sa riadia ročné rozpočty EÚ, píše rt.com

Fond bude „cielene využívaný na riešenie problémov pandémie a jej následkov,“ hovorí vyhlásenie, ktoré vydali samostatne Berlín a Paríž. Počas spoločnej tlačovej konferencie s Merkelovou, Macron tiež uviedol, že peniaze sa budú poskytovať skôr vo forme grantov ako pôžičiek. Kancelárka však tvrdila, že peniaze by bolo potrebné priniesť späť „prostredníctvom niekoľkých budúcich európskych rozpočtov.

Táto iniciatíva bola okamžite podporená vedúcou Európskej komisie, Ursulou von der Leyenovou, ktorá uviedla: „(Je) správne, že ( táto iniciatíva ) kladie dôraz na potrebu pracovať na riešení s jadrom európskeho rozpočtu“.

NATO dlží Ukrajine 200 miliárd dolárov
Kyjev by mal „trvať na tom, aby nám NATO vyplatilo 200 miliárd dolárov za rozhodnutie Ukrajiny upustiť od jadrových zbraní pred viac ako štvrťstoročím,“ uviedol bývalý ukrajinský zákonodarca a dodal, že tento krok zaistil aliancii značný majetok,... Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Ak by tento nápad bol podporený ostatnými členmi EÚ, posilnilo by to existujúci fond solidarity EÚ ( určený na zvládanie veľkých katastrof ) vo výške 500 miliónov EUR, až 1000 násobne. Zdá sa, že je to tiež východisko z bezvýchodiskovej situácie v rozhovoroch medzi dvomi európskymi velikánmi o spoločnom mechanizme úľavy od krízy koronavírusu.

Táto otázka sa v poslednom čase stala hlavným zdrojom nezhôd, keďže najviac postihnuté členské štáty vrátane Talianska a Španielska požadujú vydanie spoločných eurodlhopisov. Táto myšlienka bola podporená Parížom, ale čelila ráznej opozícii z Berlína a Amsterdamu, pretože bohatšie európske krajiny sa zdráhali zdieľať dlh s tými, ktorí sú touto pandémiou najviac postihnutí.

Teraz by mali tento plán podporiť ďalší členovia EÚ. VFR by mal byť jednomyseľne schválený Radou EÚ, ktorá sa skladá z ministrov zastupujúcich členské štáty. Rozhovory o VFR 2021 - 2027, ktoré majú zahŕňať fond na oživenie hospodárstva, sa vo februári zastavili potom, čo európske národy uzavreli hranice a uložili karanténne opatrenia v snahe zabrániť šíreniu vírusu. Otázkou zostáva, či Berlín a Paríž dokážu presvedčiť fiškálne konzervatívne krajiny, ako napríklad Holandsko, aby podporili túto iniciatívu.

Napriek mäkkým protivírusovým opatreniam je Švédsko vo „veľmi hlbokej hospodárskej kríze“
Reakcia Švédska na Covid-19 ponechala veľkú časť ekonomiky otvorenú. Napriek tomu krajina teraz smeruje k najhoršej recesii od druhej svetovej vojny. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka