NATO dlží Ukrajine 200 miliárd dolárov
21 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Kyjev by mal „trvať na tom, aby nám NATO vyplatilo 200 miliárd dolárov za rozhodnutie Ukrajiny upustiť od jadrových zbraní pred viac ako štvrťstoročím,“ uviedol bývalý ukrajinský zákonodarca a dodal, že tento krok zaistil aliancii značný majetok, informuje portál RT.


V polovici 90. rokov sa Ukrajina vzdala jadrového arzenálu, ktorý zdedila po Sovietskom zväze výmenou za bezpečnostné záruky poskytnuté USA, Veľkou Britániou a Ruskom v rámci takzvaného Budapeštianskeho memoranda. Teraz nadišiel čas, aby „západní partneri Kyjeva“ splatili svoj dlh, verí Andrej Senchenko, bývalý zástupca Najvyššej rady a dočasný zástupca vedúceho administratívy bývalého prezidenta Petra Porošenka.

"Aliancia by musela za posledné dve desaťročia drasticky zvýšiť svoje výdavky na obranu, keby sovietske jadrové rakety zostali v rukách Kyjeva," vysvetlil Senchenko.

"Rakety by samozrejme neboli hrozbou pre New York, Paríž alebo Berlín, ale vytvorili by nebezpečenstvo šírenia jadrových a raketových technológií po celom svete, čo je veľmi vážne nebezpečenstvo," dodal bývalý zástupca Najvyššej rady.

Porošenko obviňuje Zelenského za to, že pomohol „vykonštruovať“ nahrávku s jeho rozhovorom s Bidenom
Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že uniknutý rozhovorov s Joe Bidenom bol „vykonštruovaný“ nepriateľmi, pričom naznačil, že úrad súčasného prezidenta by v tom mohol hrať značnú rolu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Je pravda, že už v deväťdesiatych rokoch mala Ukrajina významný jadrový arzenál. Počet jadrových hlavíc rozmiestnených na jeho území bol hneď za krajinami ako Rusko a USA.

Teraz sa bývalý poslanec domnieva, že západné krajiny by mali veľmi zvážiť skutočnosť, že sa v 90. rokoch minulého storočia Ukrajina nestala jadrovou veľmocou.

Ďalej uviedol, že Ukrajina „má právo na približne 20 percent z tohto hospodárskeho prospechu“, čo predstavuje 200 miliárd dolárov. "To je to, o čom by sme mali diskutovať s našimi západnými partnermi," uviedol Senchenko a dodal, že „Ukrajina by na tom mala trvať.“

Čína hrozí „nemierovými opatreniami“, ak by WHO prijala Taiwan za svojho člena
Čínske štátne noviny Global Times v stredu varovali, že ak bude tlak na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby prijala Taiwan za člena úspešný, Komunistická strana bude prinútená vyriešiť taiwanskú otázku raz a navždy „nemierovými... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020


Zdá sa však, že ukrajinskí politici namiesto toho, aby hľadali nejaké možné spôsoby, ako prekonať krízu, prichádzajú s čoraz bizarnejšími plánmi, ako vytvoriť príjmy pre Kyjev.

V januári požiadal líder ukrajinskej krajne pravicovej strany Svoboda Oleh Tyahnybok, aby Moskva zaplatila Kyjevu „kompenzáciu“ za to, čo nazval „okupácia v 20. storočí“. Presnú sumu však politik nešpecifikoval.

Únik informácií z Pentagonu varuje pred „skutočnou možnosťou“ oživenia COVID-19
Ministerstvo obrany by sa malo pripraviť na pôsobenie v „globálne perzistentnom“ prostredí koronavírusu (COVID-19) bez účinnej vakcíny „najmenej do leta 2021“, píše sa v uniknutých záznamoch z Pentagonu. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka