Zamestnávatelia chcú zmraziť rast minimálnej mzdy (aktualizácia)
21 | 05 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Odborári požadujú, aby zamestnancom z prvej línie bola preplatená tzv. pandemická PN vo výške 100 % príjmu.


Hospodárska a sociálna rada vlády SR sa dohodla na tom, že pripraví opatrenia na to, aby po dobu krízy bolo možné predĺžiť zmluvy uzatvorené na dobu určitú. To by malo ochrániť najmä pracovné miesta v automobilovom priemysle. Po rokovaní zástupcov štátu, odborových a zamestnávateľských združení o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Konfederácia odborových zväzov podľa jej viceprezidentky Moniky Uhlerovej požiadala, aby zamestnancom pracujúcim v prvej línii v prípade, že budú musieť ísť na tzv. pandemickú PN, bolo preplatených 100% príjmu. Týkať by sa to malo aj súkromných firiem. Odborári zároveň požiadali, aby v prípade, že zamestnanci budú nakazení koronavírusom, bolo im toto ochorenie uznané ako choroba z povolania.

Aktualizované 21.5. o 15.30 hod.

Uhlerová kritizuje horný limit pri vyplácaní náhrady mzdy pre zamestnancov vo výške 80 % z maximálnej sumy 1 100 eur. "Pre mnohých zamestnancov, ktorí zarábajú viac ako je tento limit, to potom nepredstavuje 80 percent ich mzdy," upozornila. Tento strop maximálnej pomoci na zamestnanca by sa mal preto podľa odborárov zvýšiť. Súčasne odporúčajú zvýšiť aj maximálnu kompenzáciu pre samostatne zárobkovo činné osoby na úroveň 880 eur, ako je to pri zamestnancoch. Z pomoci od štátu by podľa viceprezidentky KOZ nemali byť vyňaté podniky, ktoré pracujú vo verejnom záujme.

Matovič: Gastrolístky treba úplne zrušiť!
Podľa Igora Matoviča by sa úplným zrušením straveniek ušetrilo 80 miliónov eur, ktoré inkasujú ich vydavatelia ako sprostredkovateľskú províziu a ukracujú tak o peniaze zamestnancov, zamestnávateľov aj reštaurácie. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Peter Haluza

Zmrazenie minimálnej mzdy

Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský informoval, že zamestnávatelia navrhnú, aby sa zmrazila minimálna mzda na budúci rok. "Vidíme, že sa nedá očakávať hospodársky rast a už vôbec nie nárast priemernej mzdy," zdôvodnil Lelovský.

O tejto téme budú zamestnávatelia rokovať s odborármi do polovice júla tohto roka. "Táto diskusia nebude ľahká, rešpektujeme súčasnú situáciu a vnímame zodpovednosť za financie, štátne aj verejné, aj za to, či budeme schopní zaplatiť toľko, ako nám to vychádza zo súčasnej legislatívy," povedal.

Minimálna mzda na Slovensku sa má totiž od začiatku budúceho roka zvýšiť najmenej na 656 eur, čo je 60 percent z priemernej hrubej mzdy na Slovensku za rok 2019. Novelu zákona o minimálnej mzde, podľa ktorej najnižšie hrubé zárobky od roku 2021 predstavujú aspoň 60 % z priemernej hrubej mzdy spred dvoch rokov, v októbri minulého roka v parlamente presadili poslanci za Smer-SD.

Matovič namiesto Fica bojuje so Sulíkom
Existuje veľká pravdepodobnosť, že "talianske manželstvo" Suíka s Matovičom bude pokračovať. Premiér totiž nemá kompromisy v mentálnej výbave. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Arpád Németh