Matovič: Gastrolístky treba úplne zrušiť!
21 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Podľa Igora Matoviča by sa úplným zrušením straveniek ušetrilo 80 miliónov eur, ktoré inkasujú ich vydavatelia ako sprostredkovateľskú províziu a ukracujú tak o peniaze zamestnancov, zamestnávateľov aj reštaurácie. 


"Stravné lístky treba zrušiť a v tej istej výške treba dať ľuďom príspevok na stravovanie," vyhlásil po rokovaní tripartity premiér Igor Matovič. Pripustil však, že ak by nedošlo k dohode na ich úplnom zrušení, ostanú v aktuálnej podobe.

Podľa šéfa kabinetu by sa zrušením straveniek ušetrilo 80 miliónov eur, ktoré inkasujú ich vydavatelia ako sprostredkovateľskú províziu a ukracujú tak o peniaze zamestnancov, zamestnávateľov aj reštaurácie.  "Argumenty typu, že ak ľudia nebudú mať v peňaženke stravenky, tak sa nebudú stravovať, tak trošku zaváňajú takým sociálnym inžinierstvom. Myslím si, že ten hlad sa nám dostaví na základe nejakej fyziologickej potreby a nie na základe toho, že či majú nejaké lístky v peňaženke," povedal Matovič.

Ako dodal, po návrhu Veroniky Remišovej aby sa stravenky využívali len v reštauráciách, sa spustila lavína negatívnych názorov, čo podľa neho svedčí o tom, že sa nevyužívajú na teplú stravu, ale na nákupy v potravinách. "Názor podpredsedníčky Veroniky Remišovej, aby gastrolístky platili iba v reštauráciách - tou cestou určite nepôjdeme," dodal premiér.

Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová k téme povedala, že stravné lístky by mali byť podľa názoru odborárov zachované a ako jedinú zmenu pripúšťa ich "maximálnu elektronizáciu."

Zamestnávatelia chcú zmraziť rast minimálnej mzdy (aktualizácia)
Odborári požadujú, aby zamestnancom z prvej línie bola preplatená tzv. pandemická PN vo výške 100 % príjmu. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Peter Haluza, SITA