Verejnú výzvu za zachovanie Štrbského Plesa podpísalo za 14 hodín 10-tisíc ľudí
19 | 05 | 2020 I SITA

Schválenie návrhu na rekreačnú výstavbu v lokalite Štrbského Plesa by podľa iniciatívy My sme les znamenalo úplne pochovať a odprírodniť ďalšiu jedinečnú a nádhernú lokalitu národného parku.


Verejnú výzvu za zachovanie Štrbského Plesa podpísalo za 14 hodín 10-tisíc občanov. Uviedla to občianska iniciatíva My sme les v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala Iveta Niňajová z Asociácie prírodného turizmu a zároveň členka iniciatívy My sme les.

Podnetom na spustenie výzvy bolo zverejnenie dokumentu o zmenách územného plánu v obci Štrba, ktorý obsahoval informácie o ďalšej rekreačnej výstavbe v lokalite Štrbského Plesa. Občianskym aktivistom sa nepáči, že kým stavby pribúdajú, zonácia Tatranského národného parku (TANAP) nie je pripravená ani po viac než 20-tich rokoch.

Aktivisti žiadajú starostu obce Štrba, poslancov obecného zastupiteľstva aj prednostu okresného úradu v Poprade, aby odložili svoje rozhodovanie o zmene územného plánu obce Štrba až do momentu, dokedy nebude schválená zonácia, a s tým súvisiaci „program starostlivosti” pre TANAP. Ako hlavný dôvod pre odklad rozhodovania považujú fakt, že osada Štrbské Pleso leží na území TANAP-u s 3. stupňom územnej ochrany, pričom jeho zastavané územie je v dotyku s chránenými územiami v 4. aj 5. stupni územnej ochrany.

Asociácia kúpeľov zásadne nesúhlasí so zmenami v územnom pláne Štrbského Plesa
Návrh zmien v územnom pláne je podľa asociácie kúpeľov masívnym zásahom do jestvujúcej urbanizácie Štrbského Plesa a zásadne negatívne ovplyvní klimatické podmienky tohto územia. Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | SITA


„Program starostlivosti" a zonácia TANAP-u je zároveň súčasťou Biosférickej rezervácie Tatry vyhlásenej UNESCO programom „Človek a biosféra” a Územia európskeho významu Tatry. Územie tak predstavuje biocentrum nadregionálneho významu. Podľa aktivistov je preto potrebné určenie limitov únosnosti a návštevnosti tejto prírodne aj kultúrne cennej rekreačnej lokality. Teda aj pre plány ďalšieho rozvoja tohto územia.

„Bez koncepčného prístupu a zmysluplného rozvoja, ktorý zachová a zveľadí to, kvôli čomu toto miesto ľudia navštevujú, nemôžeme hovoriť o udržateľnom rozvoji cestovného ruchu nielen v tejto lokalite, ale aj v iných národných parkoch na Slovensku,” povedala Iveta Niňajová. Aktivisti uvádzajú, že územnému plánu obce Štrba je nadradeným územný plán Prešovského samosprávneho kraja, v ktorom je uvedené, že rozvoj cestovného ruchu sa viaže na prírodné a krajinné prostredie, ktoré je pre kraj prioritné.

AKTUÁLNE: Štát v piatok uvedie do prevádzky smart karanténu (Aktualizácia)
Karanténu po návrate zo zahraničia už bude možné vďaka aplikácii absolvovať doma. Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


„Schválenie návrhu by znamenalo úplne pochovať a odprírodniť ďalšiu jedinečnú a nádhernú lokalitu národného parku, podobne ako to môžeme vidieť v Jasnej v Nízkych Tatrách, kde sa už dnes týči hotel Damián priamo nad hladinou Vrbického plesa a vzácne čučoriedkové smrekové lesy či ďalšie biotopy sa rýchlo menia na staveniská, zjazdovky, penzióny a parkovacie plochy,” dodal Karol Kaliský z iniciatívy My sme les.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) avizuje, že situáciu sa zaoberá envirorezort a pracovníci Štátnej ochrany prírody z TANAP-u. Budaj prisľúbil, že zároveň poverí zamestnancov sekcie environmentálneho hodnotenia, aby preverili postup okresného úradu, ktorý posudzuje zmeny územného plánu.

Matovič si pohneval ľudí statusom o pápežovi
Igorovi Matovičovi opäť nevyšla komunikácia na Facebooku. Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Peter Haluza