AKTUÁLNE: Štát v piatok uvedie do prevádzky smart karanténu (Aktualizácia)
19 | 05 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Karanténu po návrate zo zahraničia už bude možné vďaka aplikácii absolvovať doma.


Od piatka bude možné nainštalovať si aplikáciu, vďaka ktorej bude možné po prekročení hraníc absolvovať  domácu karanténu. Táto možnosť bude viazaná na smartfóny a prístup k internetu a bude dobrovoľná. Aplikácia niekoľkokrát za deň v nepravidelných intervaloch vyzve človeka, aby sa odfotil a dokázal, že má mobil pri sebe.

V prípade, že užívateľ domácu karanténu opustí, aplikácia upozorní Úrad verejného zdravotníctva, ktorý môže na miesto karantény vyslať kontrolu alebo policajnú hliadku. "Pokiaľ dôjde k porušeniu štátom nariadenej karantény, obyvateľovi bude hroziť pokuta až do 1650 eur," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

"Upozorňujem, že nejde o sledovanie ľudí, ide len o poslanie informácie o tom, že miesto karantény nebolo dodržané, avšak nehovorí nič o tom, kde sa daný účastník nachádza," dodal Krajčí.

Ako ďalej informoval minister vnútra Roman Mikulec, doteraz prešlo štátnymi karanténnymi zariadeniami 19 631 ľudí, pričom 2 865 v nich aktuálne ešte ostáva. "Uvedomujem si, že nie vždy to bolo úplne komfortné a nie vždy to bolo úplne bez problémov," povedal Mikulec a poďakoval všetkým policajtom, záchranárom aj dobrovoľníkom. Podľa podpredsedníčky vlády SR Veroniky Remišovej vývoj aplikácie nestál štát ani euro.

Do Rakúska a Česka bude možné vycestovať s najviac štyri dni starým negatívnym testom
Do Rakúska a Česka bude možné vycestovať s najviac štyri dni starým negatívnym testom na koronavírus. Informoval o tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) po telefonáte s rezortnými kolegami Alexandrom Schallenbergom a Tomášom... Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | SITA


Aktualizácia 19.5. o 13.50 hod.

Štátna karanténa sa zavedením smart karantény neruší. V prípade pochybností o hygienických štandardoch, v ktorých by mal obyvateľ vracajúci sa zo zahraničia karanténu absolvovať, môže polícia nariadiť aj umiestnenie do štátneho zariadenia.

Občania, ktorím bude umožnená domáca karanténa, by sa mali do troch dní prihlásiť na test na koronavírus  a celkovo do piatich dní ho absolvovať. Aj v prípade pozitívneho výsledku však bude môcť dokončiť karanténu doma.

Novelu zákona týkajúcu sa štátnej smart karantény schválila Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) v piatok 15. mája a v ten deň ju podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Smart karanténa bude fungovať v podobe mobilnej aplikácie, ktorú si bude musieť človek vracajúci sa na Slovensko nainštalovať a používať, pokiaľ nebude chcieť ísť do povinnej štátnej karantény. Dôvodom spustenia aplikácie je taktiež preťaženie kapacít štátnej karantény, a to, že ju verejnosť nevníma pozitívne.

Pri použití mobilnej aplikácie je nevyhnutné riadiť sa určitými pravidlami. Tie sa týkajú najmä umožnenia určitých funkcionalít mobilnej aplikácie. Osoba, ktorá udelila s používaním aplikácie súhlas, je napríklad povinná systémovo umožniť prístup k údajom o polohe mobilného zariadenia. Musí tiež povoliť funkciu rozpoznávania tváre pomocou fotoaparátu či povoliť mobilnému zariadeniu lokálne uložiť odfotografovanú podobizeň tváre používateľa aplikácie.

Čína chce pomstiť Huawei. Pripravuje zoznam „nespoľahlivých firiem“
Čínske ministerstvo obchodu zostavuje zoznam nespoľahlivých subjektov, ktoré majú prijímať diskriminačné opatrenia. Pre viaceré americké firmy to znamená sťaženie podmienok alebo znemožnenie ich obchodovania v Číne. Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Úrad verejného zdravotníctva bude mať povinnosť zničiť údaje, akonáhle pominie dôvod ich spracovania. „O zničení údajov bude úrad informovať dotknutú fyzickú osobu, pričom táto môže následne uplatňovať svoje práva podľa nariadenia o GDPR, respektíve podľa zákona o ochrane osobných údajov, napríklad právo dožadovať sa nezákonnosti spracovania osobných údajov žalobou na súde,“ uvádza sa v novele.

Na kontrole dodržiavania zákonnosti spracúvania údajov sa bude podieľať aj parlament prostredníctvom Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorému bude Úrad verejného zdravotníctva SR predkladať správu o využívaní údajov.

Trump pohrozil permanentným zmrazením financovania WHO
Americký prezident Donald Trump v pondelok pohrozil, že permanentne zmrazí financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zo strany Spojených štátov, pokiaľ v nej do 30 dní nedôjde k "podstatným zlepšeniam". Informovala o tom tlačová... Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR