Nový šéf PPA pracoval pre firmu, ktorá s agentúrou uzatvárala miliónové zmluvy
15 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Na čelo Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) sa po úplatkárskej kauze predošlého vedenia postavil Tibor Guniš. Ten v minulosti zastával vysokú pozíciu vo firme Axasoft, ktorá s agentúrou uzatvárala zmluvy za milióny eur.


Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský predstavil meno nového šéfa PPA, ktorý má nahradiť jej doterajšiu riaditeľku Beatrix Galandovú. Nový generálny riaditeľ agentúry Tibor Guniš však predtým pôsobil v technologickej spoločnosti, ktorá medzi rokmi 2012 až 2016 uzatvorila s PPA zmluvy v hodnote 24 miliónov eur. O zmenách na čele PPA informujú Hospodárske noviny.


Vo firme Axasoft, ktorá sa zameriava na poskytovanie softvérových riešení pre finančné inštitúcie, verejnú správu ale aj súkromný sektor, pôsobil Guniš medzi rokmi 2017 až 2018 ako člen jej výkonného manažmentu. V rokoch 2004 až 2012 však na poste riaditeľa sekcie priamych podpôr pôsobil aj v samotnej PPA.


Rodinkárstvo nevymizlo ani za Matoviča napriek tomu, že ho kedysi kritizoval
„Najhorší stupeň politických nominácií, ktoré spôsobujú výrazný úpadok pri riadiacich mechanizmoch uplatňovaných v štáte“. Tak kedysi členovia OĽaNO označovali rodinkárstvo. Ako je to teraz, zisťoval týždenník Plus 7... Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová

Podľa Hospodárskych novín ale rezort pôdohospodárstva uvádza, že Guniš pracoval pre spoločnosť Axasoft až v rokoch 2018 - 2020. Prvá zmluva medzi súkromnou spoločnosťou a PPA bola pritom uzatvorená vo februári 2012 a ďalšia vo výške šiestich miliónov o pol roka neskôr.


Guniš na poste generálneho riaditeľa PPA vystrieda Galandovú po necelých dvoch mesiacoch. Zmeny na najvyššom poste v agentúre sa spustili po prevalení kauzy Dobytkár a následnom zatknutí jej bývalého riaditeľa Juraja Kožucha.


Obvinený v kauze Dobytkár tvrdí, že peniaze z úplatkov mali ísť aj na výdavky SNS
Z uznesenia Špeciálneho trestného súdu vyplýva, že časť úplatkov v kauze Dobytkár mohla smerovať na stranícke výdavky SNS pred poslednými voľbami, informujú aktuality.sk Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok