Rodinkárstvo nevymizlo ani za Matoviča napriek tomu, že ho kedysi kritizoval
29 | 04 | 2020 I Slávka Cigáňová

„Najhorší stupeň politických nominácií, ktoré spôsobujú výrazný úpadok pri riadiacich mechanizmoch uplatňovaných v štáte“. Tak kedysi členovia OĽaNO označovali rodinkárstvo. Ako je to teraz, zisťoval týždenník Plus 7 dní.


Hovorkyňou ministra vnútra Romana Mikulca za túto vládnu stranu sa stala Barbara Túrosová. Je to partnerka jeho ministerského a straníckeho kolegu Jaroslava Naďa. Práve takéto praktiky kedysi OĽaNO na čele s Igorom Matovičom vyčítalo Smeru či SaS.

Atraktívna blondínka Túrosová má s Naďom ta kmer dvojročného syna Adama. Akékoľvek rodinkárstvo popierajú. „Ide o pozíciu odborníka plniaceho úlohy pre člena vlády, na ktorú má každý minister právo. Šéf rezortu pani Túrosovú evidoval ešte v časoch, keď pracovala v televízii TA3, neskôr sa s ňou bližšie zoznámil počas predvolebnej kampane, keď sa zúčastňovala na aktivitách hnutia OĽaNO,“ reagovalo ministerstvo vnútra na otázky týždenníka.
Kreatívna a spoľahlivá



Túrosová má vyštudovanú žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V spravodajskej televízii pôsobila v rokoch 2011 až 2016.  „Bola jednou z top tvárí televízie TA3, moderovala hlavnú diskusnú reláciu Téma dňa. Venovala sa témam z oblasti obrany, bezpečnosti a medzinárodných vzťahov, a to s ohľadom na domáce politické dianie. Má dobré vzťahy s novinármi, príjemné vystupovanie, je kreatívna a spoľahlivá,“ reagoval rezort vnútra. Obvinenia z rodinkárstva považuje nová hovorkyňa „za úplne nezmyselné“.


Predsedom parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva sa stal Radovan Sloboda
Poslanci Národnej rady SR (NR SR) zvolili za predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva Radovana Slobodu (SaS). Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA


Určite to nie je v poriadku, tvrdí politológ Radoslav Štefančík. "Igor Matovič ako stranícky šéf ministra obrany si dlhé roky budoval meno protikorupčného bojovníka. Lenže bojovať proti korupcii zároveň znamená bojovať proti klientelizmu a nepotizmu. A toto je typický príklad rodinkárstva.“






"Tatíčka za krajského šéfa"

Práve Matovič na rodinkárstvo rád upozorňoval ako opozičný politik. „Tatíčka si z úradníčka dosadil za krajského šéfa,“ vykrikoval v roku 2011 na adresu poslanca Martina Poliačika. Jeho otec sa totiž stal prednostom Krajského stavebného úradu v Trenčíne. Vraj preto, že to bol odborník. Tak obhajoval túto nomináciu Poliačik.

Napríklad aj minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek obsadzoval za svojej éry posty v rezorte bez výberového konania a v prospech svojich rodinných príslušníkov, synovca či netere. Hovorkyňa Smeru a bývalej vlády Sylvia Glendová je dcérou nitrianskeho krajského predsedu strany Smer a exposlanca Tibora Glendu. „Bývalý predseda vlády ťahal svoju štátnu radkyňu na zahraničné cesty, Marian Kotleba zamestnal svoju manželku na úrade samosprávneho kraja, keď ho spravoval ako župan. Ale po nástupe novej prezidentky sa akoby zmenil prístup k tomuto, minimálne etickému problému,“ upozorňuje politológ.

„Zrazu sme zatvorili oči, keď partnerka šéfa Progresívneho Slovenska (PS) získala miesto v Prezidentskom paláci. A prehliadame, že zamestnanecké rady Prezidentského paláca rozšíril aj manžel podpredsedníčky strany, v ktorej kedysi začínala súčasná hlava štátu. Nerozumiem, prečo ľudia z OĽaNO robili toľko kriku pri Frederike Kotlebovej či slečne Troškovej (bola po boku bývalého premiéra Roberta Fica), keď dnes prehliadajú podobné druhy rodinkárstva,“ dodal Radoslav Štefančík.

Vláda schválila pomoc pre dohodárov v sume 210 eur mesačne
Vláda v utorok schválila dotáciu v sume 210 eur mesačne pre dohodárov, ktorí po 12. marci tohto roka stratili príjem z dohôd. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA