Kríza Covid-19 by mohla znížiť globálnu ekonomiku až o 8,8 bilióna dolárov
15 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Pandémia by mohla z globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) odseknúť takmer 10 percent, predpovedá Ázijská rozvojová banka (ADB), pričom ide o viac ako zdvojnásobenie jej predchádzajúcej predpovede, informuje portál RT.


Globálna ekonomika by mohla utrpieť stratu 5,8 až 8,8 bilióna dolárov, čo zodpovedá 6,4% až 9,7% svetového HDP. Je to oveľa horšie, ako predpokladala banka v apríli, keď uviedla, že globálne náklady na Covid-19 by sa mohli pohybovať medzi 2 až 4 biliónmi dolárov.

Dopad na globálnu ekonomiku bude závisieť od toho, ako dlho bude trvať, kým sa pandémia skončí, pričom najhorší scenár banky naznačuje, že opatrenia zostanú v platnosti ešte pol roka. Škoda bude menej závažná, ak obmedzenia pohybu a podnikania nebudú trvať dlhšie ako tri mesiace.

MIMORIADNE: Nemecko by mohlo opustiť eurozónu a vrátiť sa k marke
Ústavný súd Nemecka nesúhlasí s krokmi Európskej centrálnej banky. Uviedol portál Rambler.ru. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


"Táto nová analýza predstavuje široký obraz veľmi významného potenciálneho ekonomického dopadu modelu Covid-19," uviedol hlavný ekonóm ADB Yasuyuki Sawada. „Zdôrazňuje tiež dôležitú úlohu, ktorú môžu zohrávať politické intervencie pri zmierňovaní dopadu na hospodárstvo,“ dodal Sawada.

Banka tiež uviedla, že opatrenia na zamedzenie šírenia infekcie by v Ázii mohli spôsobiť hospodárske straty v hodnote 1,7 bilióna až 2,5 bilióna dolárov, zatiaľ čo samotná Čína môže stratiť až 1,6 bilióna dolárov.

Začiatkom tohto týždňa Organizácia Spojených Národov predpovedala, že sa svetová ekonomika tento rok zmenší o 3,2 percenta a straty vo výstupe by mohli v rokoch 2020 a 2021 dosiahnuť výšku až 8,5 bilióna dolárov.

EÚ môže kvôli Nemecku prísť o stovky miliárd, Brusel chce krajinu žalovať
Nemecko nesúhlasí s plánom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá chce na pomoc v boji s koronakrízou krajinám eurozóny poslať 750 miliárd eur. Nemci totiž odmietajú „tlačenie peňazí“. Spor tak napokon môže skončiť žalobou zo strany... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok