MIMORIADNE: Nemecko by mohlo opustiť eurozónu a vrátiť sa k marke
14 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič

Ústavný súd Nemecka nesúhlasí s krokmi Európskej centrálnej banky. Uviedol portál Rambler.ru.


Rozhodnutie Ústavného súdu Nemecka, ktorý sa postavil proti menovej politike Európskej centrálnej banky (ECB), by mohlo narušiť jednotu EÚ a nemecko-francúzske vzťahy. Píše francúzsky Le Monde.


Ústavný súd rozhodol, že kroky Európskej centrálnej banky pri nákupe štátnych dlhopisov európskych krajín čiastočne nie sú v súlade so základným zákonom Nemecka. Zároveň odporuje rozhodnutiu Európskeho súdu. Ten totiž v roku 2018 uznal, že nákup dlhopisov je zákonný.


„Nemeckí sudcovia stanovili ultimátum. Európska centrálna banka musí do troch mesiacov odôvodniť splatenie vládnych dlhov v roku 2015. V prípade odmietnutia im hrozí zákaz účasti Bundesbank na programoch pomoci ECB. Znamenalo by to okamžité zvýšenie úrokových sadzieb v Taliansku, Španielsku, Grécku a dokonca aj vo Francúzsku,“ píše Le Monde. Čo by podľa francúzskych novín mohlo mať negatívny vplyv na samotné euro.


Trump ako Herostratus (Valentin Katasonov)
Komentár Valntina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič

Le Monde tiež poznamenali, že rozhodnutie nemeckého súdu vyvolalo „takmer jednomyseľné rozhorčenie vo Francúzsku“. Podľa novín ukázalo, že duet oboch krajín, kedysi predstavujúci „hnaciu silu Európy“, je dnes na pokraji kolapsu.


Zároveň autor článku pripomenul, že po opustení svojej marky Nemecko očakávalo, že s eurom to pôjde lepšie. Politika ECB týkajúca sa dostupnej likvidity a zámeru jej rozšírenia však viedla ku skutočnosti, že európska mena sa stala „prekážkou solidarity medzi severom a juhom Európy“.


„Reči o tom, že Nemecko na eure nespravodlivo získalo, sú už smiešne. A ak nemecký hlas nebude vypočutý, pokojne sa môže vrátiť ku svojej pôvodnej marke,“ uzatvorili noviny Le Monde.


Maďarsko nie je vhodné trestať obmedzením čerpania eurofondov
Slovenské europoslankyne Monika Beňová (Smer-SD) a Miriam Lexmann (KDH) na prípade Maďarska upozornili, že určite by nebolo vhodné spájať čerpanie eurofondov s trestaním vlád, ktoré porušujú pravidlá EÚ. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR