Slováci cez koronakrízu využívajú videohovory, chodia do prírody a premýšľajú o živote
14 | 05 | 2020 I SITA

Slováci v dôsledku mimoriadnej situácie viac komunikujú cez videohovory, chodia častejšie do prírody a premýšľajú, čo je v živote dôležité. Uvedeným aktivitám sa venujú dve pätiny populácie.


Vyplýva to z prieskumu Go4insight, ktorý sa konal od 10. do 27. apríla metódou online dopytovania. Zúčastnilo sa na ňom 750 respondentov od 18 do 60 rokov. Z pohľadu, ktoré aktivity boli pre najväčšiu časť opýtaných úplne nové, zvíťazilo domáce šitie rúšok (22 percent), práca z domu (15 percent) a komunikácia cez videohovory online (11 percent).

Za „top“ aktivitu, teda takú, ktorej sa venuje viac ako v minulosti alebo ju považuje za novú, uviedla najväčšia časť respondentov (43 percent) komunikáciu cez videohovory online. Pre desatinu obyvateľov ide o úplne novú činnosť, tretina uvádza intenzívnejšie využívanie videohovorov. Rozšírila sa najmä medzi mladými ľuďmi do 25 rokov. Jej intenzívnejšie využívanie totiž uviedli tri pätiny respondentov tejto vekovej kategórie.

Takmer polovica (40 percent) opýtaných sa venuje oproti minulosti viac rozmýšľaniu nad tým, čo je v živote dôležité. Viac nad touto oblasťou rozmýšľajú ženy ako muži a mladí ľudia do 25 rokov. V dôsledku krízy šíriaceho sa koronavírusu 18 percent Slovákov deklarovalo, že sa viac modlí.

Na viacerých slovenských súdoch boli nahlásené bomby
Na viacerých slovenských súdoch boli nahlásené bomby. Bomba bola nahlásená podľa tlačového oddelenia Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave aj v budove Najvyššieho súdu SR. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR


Podľa prieskumu sa viac modlia tí, ktorí aj viac rozmýšľajú nad tým, čo je v živote dôležité. Skupinu top troch aktivít, ktorým sa ľudia venujú viac v dôsledku koronakrízy, uzatvára chodenie na prechádzky do prírody (40 percent). Relatívne viac chodia na prechádzky obyvatelia malých sídel do tisíc obyvateľov.

Práca z domu je pre 15 percent opýtaných novou skúsenosťou, ďalšia pätina ju využíva v tomto čase intenzívnejšie ako v minulosti. Home office sa však týka prevažne tých, čo majú „kancelársku prácu“, využívajú ho teda výrazne viac vysokoškolsky vzdelaní ľudia, z väčších sídel a s vyšším osobným príjmom.

Približne tretia obyvateľov na Slovensku sa podľa prieskumu doma viac venuje cvičeniu, nakupovaniu online a šitiu rúšok. V dôsledku koronakrízy sa časť ľudí na Slovensku venuje intenzívnejšie aj voľnočasovým aktivitám ako je čítanie kníh (28 percent) alebo pozeranie filmov cez streamingové služby (27 percent). Najmä rodičia s deťmi v domácnosti, ktoré v tomto čase nechodia do školy, venujú viac energie a času netradičným hrám a aktivitám s nimi (27 percent) a pomoci deťom s učením (24 percent).

Rast cien v apríli spomaľoval, štatistici však priznávajú komplikácie v zbieraní dát
Inflácia na Slovensku spomaľuje. V apríli rast cien dosiahol 2,1 %, kým v marci inflácia meraná národným indexom spotrebiteľských cien predstavovala 2,3 % a prvé dva mesiace tohto roka ceny rástli dokonca zhodne o 3 %. V priemere za prvé štyri... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | SITA


Populárnym sa v súčasnosti stalo aj domáce pečenie chleba, ktorému sa podľa prieskumu intenzívnejšie venuje 25 percent ľudí. Pre takmer desatinu je to úplne nová aktivita, ktorej sa doteraz vôbec nevenovali. Popri iných online možnostiach, sa približne pätina populácie zúčastňuje viac ako v minulosti na online kurzoch napríklad z dôvodu vzdelávania alebo cvičenia.

Prieskum mapoval aj názor ľudí na pomoc firiem pri mimoriadnej situácii. U obyvateľov Slovenska najviac zarezonovala aktivita miest a obcí. Do prvej trojky sa dostali slovenskí výrobcovia potravín a zdravotníckych pomôcok. Všetky tieto tri subjekty získali sympatie viac ako polovice obyvateľstva. Zo sektora služieb sú v popredí v sympatickosti pomoci najmä telekomunikační operátori (49 percent), nasledujú online obchody (46 percent) a maloobchodné reťazce (42 percent).

Dvom pätinám populácie je sympatická pomoc neziskových a charitatívnych organizácií. Približne 40-percentnému podielu je sympatická pomoc bánk. Približne tretina populácie oceňuje pomoc IT spoločností, poskytovateľov energetických služieb a poisťovní. Približne štvrtine populácie je sympatická pomoc cirkví (25 percent) a podobnému podielu pomoc značiek oblečenia a kozmetiky (23 percent).

Uvoľňovanie opatrení prinieslo v počte inzerátov nový „pandemický rekord“, hlási pracovný portál
Portál Profesia.sk eviduje za posledných päť týždňov postupné zvyšovanie počtu nových ponúk. Minulý týždeň priniesol najviac pracovných ponúk za posledné dva mesiace, keď na portáli pribudlo takmer 2,3-tisíca pracovných ponúk.... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | SITA