Rast cien v apríli spomaľoval, štatistici však priznávajú komplikácie v zbieraní dát
14 | 05 | 2020 I SITA

Inflácia na Slovensku spomaľuje. V apríli rast cien dosiahol 2,1 %, kým v marci inflácia meraná národným indexom spotrebiteľských cien predstavovala 2,3 % a prvé dva mesiace tohto roka ceny rástli dokonca zhodne o 3 %. V priemere za prvé štyri mesiace tohto roka tak inflácia na Slovensku predstavovala 2,6 %. Medzimesačne v apríli oproti marcu ceny stagnovali, rovnako ako mesiac predtým.


Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR, ktorý však sám priznáva, že zisťovanie aprílových dát bolo výrazne ovplyvnené šírením koronavírusu. "Tradičné zisťovanie cien v teréne ovplyvnilo uzatvorenie predajní a prevádzok služieb a zastavenie terénnych zisťovaní. Nezistené ceny boli nahradené cenami z iných zdrojov, napr. webových stránok, telefonických a e-mailových dopytov, prípadne sa využili scanner data obchodných reťazcov," informujú štatistici s tým, že časť nezistených cien sa riešila použitím medzimesačného indexu z predchádzajúceho roka.

Podľa zverejnených údajov pritom ceny medziročne rástli najvýraznejšie vo vzdelávaní o 5 %. Potraviny a nealkoholické nápoje zdraželi o 4,3 %, rozličné tovary a služby o 3,8 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá, rekreácia a kultúra zhodne o 2,5 %, pošty a spoje o 2,1 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 2 %, reštaurácie a hotely o 1,8 %, zdravotníctvo o 1,3 % a alkoholické nápoje a tabak a odevy a obuv zhodne o 1,1 %. Klesli iba ceny v doprave o 5,9 %.

Na Slovensku sa stále obchoduje s deťmi s cieľom núteného sobáša
Problém s detskými sobášmi je najmä v Nitrianskom kraji. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR


Medzimesačne vzrástli ceny za odevy a obuv o 1,3 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,7 %, zdražela tiež rekreácia a kultúra o 0,5 %, zdravotníctvo o 0,4 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácností a reštaurácie a hotely zhodne o 0,3 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá a vzdelávanie zhodne o 0,1 %. Klesli ceny v doprave o 3,6 %, alkoholických nápojov a tabaku o 0,7 % a rozličných tovarov a služieb o 0,2 %. Na marcovej úrovni ostali ceny za pošty a spoje.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v apríli dosiahla 2,1 %, pričom v marci to bolo 2,4 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v apríli 1,2 %, v marci bola na úrovni 1,7 %.

Uvoľňovanie opatrení prinieslo v počte inzerátov nový „pandemický rekord“, hlási pracovný portál
Portál Profesia.sk eviduje za posledných päť týždňov postupné zvyšovanie počtu nových ponúk. Minulý týždeň priniesol najviac pracovných ponúk za posledné dva mesiace, keď na portáli pribudlo takmer 2,3-tisíca pracovných ponúk.... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | SITA