Katolícky taliban v parlamente pozametal s ľudskými právami
14 | 05 | 2020 I Aneta Leitmanová

„Hodnotové“ spojenie prevažnej časti OĽaNO, Sme rodina, Smeru a ĽSNS dáva slušný základ budúcej koalície.


Ombudsmanka kritizovala pozastavenie interrupcií. Jej úrad upozornil na nevhodný systém štátnej karantény. Ochrankyňa ľudských práv ostro protestovala aj proti obmedzeniu nákupných hodín pre seniorov len na dve hodiny. A poslanci jej to zrátali.

Oficiálne sa odveta za kritiku opatrení Matovičovej vlády udiala pod rúškom debaty o výročnej správe verejnej ochrankyne práv za minulý rok. Poslanci OĽaNO sa okrem skrývaného odporu voči kritike ich najvyššieho šéfa netajili ani tým, že Patakyová  sa odvážila venovať sa v správe ešte aj ochrane základných ľudských práv, vrátane práva na život. Pro-life tématika sa tak v parlamentnej diskusii miešala s ideológiou, popretkávanú rôznymi invektívami. Podstatná časť parlamentu, v ktorej má OĽaNO najviac hlasov, správu napokon "búrlivo" neprijala.

Trefne to po neschválení správy pomenoval člen ľudskoprávneho výboru Ondrej Dostál (SaS): "Nepovažujem však za správne, ak to má za následok takéto nepriateľské gesto voči inštitúcii, ktorá chráni základné práva a slobody."

Niektorí cirkevní hodnostári šíria rôzne konšpiračné teórie
Niektorí kňazi varujú v súvislosti s pandémiou koronavírusu pred „vytvorením svetovej vlády, ktorá je mimo kontroly“. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


Nezaostala ani prezidentka: „Aj keď s jej zisteniami nemusia všetci poslanci súhlasiť, vypočuť si ich a vziať tieto informácie na vedomie považujem za znak úcty voči ľuďom, ktorí sa na úrad ombudsmanky s dôverou obracajú. Jej úrad, a predovšetkým títo ľudia, si bez ohľadu na ideologické preferencie poslancov úctu určite zaslúžia,“ uviedla Čaputová.

Pri spoločnom odmietnutí Patakyovej správy sa dali dokopy prevažná časť klubu OĽaNO, Sme rodina, Smer a ĽSNS. Spojili sa tak v spoločnom geste neúcty voči úradu na ochranu ľudských práv. To jasne ukazuje, že klerikáli majú v parlamente drvivú väčšinu. A verejná deklarácia odporu voči krokom ombudsmanky dáva aj celkom slušný základ budúcej koalície.

Možno nie formálnej, ale je jasné, že na budúce hlasovania o kultúrno-etických otázkach sa vyformovala celkom slušná koalícia bigotných katolíkov a politických vypočítavcov, a to naprieč celý politickým spektrom. Liberáli a iní vyznávači osobných slobôd sa môžu ísť akurát pásť. Dnes odišli s dlhými nosmi a pritom ako jediní podporili slobody a práva nás všetkých. Ostatní hlasovali iba a len ideologicky.

Kocky už boli hodené a budúci hod zrejme nedopadne omnoho lepšie. Lebo ak parlamentný "katolícky taliban" (katoliban) úspešne pospájal zmätených matovičovcov, fašitických kotlebovcov, poslancov od predsedu ktorý sa stýkal s mafiánmi a ešte aj ficovcov, a to len pri obyčajnej informatívnej správe štátneho úradu, pri hlasovaní o naozaj vážnych zákonoch to nemôže dopadnúť inak.

Ľudské práva a slobody dostali a zrejme ešte dostanú ťažko na frak. A zrejme aj Ústava SR - základný zákon republiky - ktorá hovorí: "Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo."

Mimochodom ústava je tá "knižočka", na ktorú skladali svoj sľub a zaviazali sa jej znenie dodržiavať. Akurát si ju akosi odmietajú prečítať. Však načo aj? Matovič chcel ústavnú väčšinu práve na to, aby tú Ústavu mohol meniť. Nuž a teraz je čas sa báť...

O jednomyseľnosti Billa Gatesa a rímskeho  pápeža (Dimitrij Sedov)
Komentár Dimitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Iveta Machová