„Naučte sa žiť s koronavírusom, vakcína možno nebude“, varuje WHO
13 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že možno nikdy nebudeme mať vakcínu proti koronavírusu. WHO varuje, že svet sa musí naučiť žiť s touto smrteľnou chorobou.


Dr. Margaret Harrisová z WHO vyhlásila, že vlády musia obmedziť očakávania týkajúce sa očkovania proti koronavírusu. Počas rozhovoru s BBC 5 Live Breakfast trvala na tom, že je veľmi ťažké vyvinúť vakcínu proti koronavírusu. Povedala, že napriek tomu, že SARS aj MERS sú známe už celé roky, ešte stále neexistuje vakcína proti týmto chorobám, píše express.co.uk.

Harrisová povedala: „Bolo by rozumné manažovať očakávania týkajúce sa vakcíny proti koronavírusu. Skutočne sa pokračuje v práci (na vakcíne). Máme už viac ako 100 kandidátov na vakcíny. Ale o koronavíruse je tiež známe, že je ťažké proti nemu vyvinúť vakcínu." Dr. Harrisová pripustila, že svet v súčasnosti nemá vakcíny pre koronavírusy spôsobujúce epidémiu.

Vakcína by moha byť dostupná už v lete, tvrdí Krčméry
Zdroj: vzdravotnictve.sk Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | SITA


„Mali sme dva veľké druhy koronavírusov, SARS A MERS, a pre tie nemáme vakcíny. Áno, ak vyvinieme vakcínu, bude to oveľa rýchlejšie, ako vývoj akejkoľvek vakcíny predtým. Je však správne kontrolovať naše očakávania od vakcín. Musíme sa naučiť, ako žiť s vírusom, a nielen čakať na očkovanie."

Dr. Harrisová tiež poznamenala, že Spojené kráľovstvo má oproti iným krajinám určité výhody, pretože sa vymanilo z karanténnych opatrení. Vysvetlila, že vláda Spojeného kráľovstva začala aplikovať opatrenia po tom, čo iné krajiny zaznamenali výskyt vírusu a mala teda príležitosť poučiť sa z chýb ostatných a mohla skopírovať úspechy iných krajín v boji proti vírusu.

„Karanténne opatrenia sú niečo, čo sa nikdy v ľudskej histórii nestalo, takže sa všetci skutočne učíme," vyhlásila. "Je to naozaj niečo ťažké a nikto z nás nemá skúsenosti z takejto situácie. Výhodou krajín, ako je Spojené kráľovstvo, je to, že iné krajiny začali robiť opatrenia o niečo skôr.

Európski lídri plánujú dať na vyvinutie vakcíny 7,5 miliardy eur
Vedúci európski predstavitelia by chceli prostriedky získané na vakcínu využiť na „bezprecedentnú globálnu spoluprácu medzi vedcami a regulátormi, priemyslom a vládami, medzinárodnými organizáciami, nadáciami a zdravotníckymi... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Timotej Dudka