Európski lídri plánujú dať na vyvinutie vakcíny 7,5 miliardy eur
04 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Vedúci európski predstavitelia by chceli prostriedky získané na vakcínu využiť na „bezprecedentnú globálnu spoluprácu medzi vedcami a regulátormi, priemyslom a vládami, medzinárodnými organizáciami, nadáciami a zdravotníckymi pracovníkmi“.


Európski vedúci predstavitelia sa zaviazali, že podporia plán na získanie 7,5 miliardy EUR na vyvinutie vakcíny proti koronavírusu, informuje BBC. Sľubnú spoluprácu majú potvrdiť v pondelok prostredníctvom videokonferencie. Iniciatívu pod vedením Bruselu ešte v piatok predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.


Britský premiér Boris Johnson bude naliehať na krajiny, aby sa „spojili“ a stretli sa s „najnaliehavejším spoločným úsilím našich životov“. Johnson, ktorý strávil tri noci na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď bol infikovaný COVIDom-19, tiež potvrdil záväzok Spojeného kráľovstva, ktoré poskytne dotáciu vo výške 388 miliónov GBP na výskum a testovanie vakcíny.

Konferenciu usporiadajú Spojené kráľovstvo, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Nórsko, Saudská Arábia a Európska komisia. OSN upozornilo, že návrat k normálnemu životu bude možný iba s vakcínou.

Taliansky premiér Giuseppe Conte, francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová patria medzi tých, ktorí sa k tejto iniciatíve prihlásili. V otvorenom liste vedúci predstavitelia uviedli, že získané prostriedky by „spustili bezprecedentnú globálnu spoluprácu medzi vedcami a regulátormi, priemyslom a vládami, medzinárodnými organizáciami, nadáciami a zdravotníckymi pracovníkmi“.

„Ak dokážeme vyvinúť vakcínu, ktorá bude vyrobená celým svetom, bude to pre celý svet jedinečné verejné blaho pre 21. storočie,“ dodali. Signatári zároveň podporili Svetovú zdravotnícku organizáciu tvárou v tvár americkej kritike týkajúcej sa zlyhania ich systému pri včasných podávaní dôležitých informácii.

Britská nemocnica testuje sľubný liek na COVID-19
Vedci z Veľkej Británie, ktorí sa zaoberajú liečbou pacientov COVID-19, vyvinuli nový liek, ktorý lekári testujú v nemocnici Southampton, informuje BBC. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Timotej Dudka