Na Zem nekontrolovane dopadol jeden z najväčších kusov vesmírneho odpadu

Jadro čínskej rakety spadlo do Atlantického oceána.


V pondelok dopadol do Atlantického oceána jeden z najväčších nekontrolovaných kusov vesmírneho odpadu za ostatné tri desaťročia. Jadro čínskej rakety Čchang-čeng 5B (Dlhý pochod 5B), ktorá 5. mája vyniesla na orbitu prototyp novej vesmírnej lode, preletel priamo ponad Los Angeles a New York a napokon po 17:30 stredoeurópskeho letného času dopadol do Atlantiku pri pobreží západnej Afriky. Informuje o tom televízia CNN.

Takmer 18-tonová časť rakety je najväčší kus vesmírneho odpadu, ktorý nekontrolovateľne dopadol na Zem, od roku 1991 a štvrtý najväčší vôbec. Väčšie boli len vesmírna stanica Skylab v roku 1979, časť rakety, ktorá vyniesla Skylab, v roku 1975 a orbitálna stanica Saľut 7 v roku 1991. Do zoznamu by sa dal podľa CNN zaradiť aj havarovaný raketoplán Columbia z roku 2003, ktorý začal byť nekontrolovateľný pri pristávaní na Zem.

Návrat objektu a miesto jeho dopadu bolo do poslednej chvíle ťažké predpovedať. "Problémom je, že prechádza atmosférou horizontálne a veľmi rýchlo a je náročné predpovedať, kedy napokon dopadne," uviedol pre CNN astronóm Jonathan McDowell z amerického Centra pre astrofyziku Harvardovej univerzity a Smitshonovho inštitútu. Dopad do Atlantického oceána pri pobreží Mauritánie neskôr potvrdilo americké ministerstvo obrany.

Mimozemský život môže byť na viacerých planétach, tvrdí expertka
Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) zistili, že niektoré mikróby ako kvasinky alebo baktérie E. coli sú schopné prežiť na planétach, ktorých atmosféra je tvorená iba vodíkom, píše portál Blesk.cz. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Timotej Dudka