Mimozemský život môže byť na viacerých planétach, tvrdí expertka
12 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) zistili, že niektoré mikróby ako kvasinky alebo baktérie E. coli sú schopné prežiť na planétach, ktorých atmosféra je tvorená iba vodíkom, píše portál Blesk.cz.


Takéto prostredie bolo predtým vedcami považované „pre život nepriaznivé“, uviedol denník Daily Mail. Uznávaná vedkyňa tvrdí, že pravdu o mimozemskom živote bude poznať ľudstvo do 15 rokov.

Tím vedcov z MIT pod vedením vplyvnej profesorky astronómie Sary Seagerovej (48) sa domnieva, že astronómovia by mali rozšíriť zoznam planét, na ktorých by mohol existovať mimozemský život. Experti vykonali laboratórne testy, ktorých výsledky jasne ukazujú, že niektoré mikróby sú schopné prežívať v nehostinnom prostredí, ako je napríklad prostredie tvorené stopercentným vodíkom.

Seagerová zdôraznila, že počas jej pôsobenia sa podarilo vo vesmíre objaviť niekoľko planét, v pátraní po stopách mimozemského života boli mnohé z nich ale prehliadané kvôli nepriaznivým podmienkam, ako práve atmosféra tvorená čisto vodíkom. Profesorka vysvetlila, že vodík zahrieva planétu, čo by mohlo dávať organizmom šancu na život.

Pentagon odtajnil tri UFO videá nahrané pilotmi námorníctva Spojených štátov
Pentagon v pondelok odtajnil tri videá, ktoré ukazujú stret pilotov amerického námorníctva s tým, čo vyzerá ako neidentifikovaný lietajúci objekt. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | Mário Martinka


„Mikróby v takejto atmosfére môžu prežívať, rásť a množiť sa. Na rozdiel od priaznivého prostredia na Zemi sa mikróby v týchto podmienkach množia asi 300-krát pomalšie,“ uviedla Seagerová. Závery vedcov boli zverejnené v odbornom časopise Nature Astronomy.

„Väčšina planét, ktorých atmosféru tvorí prevažne alebo čisto vodík, zažívajú extrémne globálne otepľovanieOproti tomu atmosféra Zeme obsahuje len malý zlomok vodíka, vďaka čomu tu sú vhodné podmienky pre život na to, ako blízko sa naša planéta nachádza Slnku,“ objasnila Seagerová. Dodala, že niektoré planéty, kde by život mohol byť, sú považované za „holé a zmrznuté“. Vďaka vodíku by sa na nich však mohol vyskytovať život.

Seagerová sa osobne domnieva, že nájdenie dôkazov o existencii mimozemského života je neodvrátiteľné. Podľa nej tohto objavu dosiahnu astronómovia do 15 rokov. „Stojíme na prahu historického medzníka v skúmaní vesmíru. Môžeme byť prvou generáciou v ľudských dejinách, ktorá dostane šancu odpovedať na otázku, či sme skutočne vo vesmíre sami, zakončila Seagerová.

Vedci sú na stope mimozemšťanom. Našli prvú bielkovinu mimo Zeme
Stopy bielkoviny, ktorá evidentne nie je pozemského pôvodu, boli objavené vo vzorke meteoritu. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová