Vláda v čase koronakrízy predlžuje rodičovské dovolenky. Koho sa budú zmeny týkať?
12 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Predĺženie vyplácania rodičovského príspevku patrí medzi opatrenia vlády v čase pandémie koronavírusu. Bude sa týkať len rodičov bez príjmu zo zamestnania či podnikania a potrvá až do skončenia mimoriadnej situácie.


Nárok na poskytovanie predĺženého príspevku je však ošetrený splnením viacerých podmienok. Týždenník Trend upresňuje, že nárok na rodičovský príspevok by musel rodičom zaniknúť v marci po tom, ako dieťa dovŕšilo tri roky alebo po dovŕšení šiestich rokov pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa.


„Nárok na poskytovanie predĺženého príspevku teda nevzniká rodičom, ktorých deti dovŕšili tri roky veku, respektíve šesť rokov veku pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave v mesiaci február tohto roku alebo aj skôr,“ hovorí pre Trend riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Jana Lukáčová.


„Zlyháva“: Putinova podpora klesá, zatiaľ čo sa Covid-19 zmocňuje Ruska
Prezident Vladimír Putin, oznámil uvoľnenie karanténnych opatrení v deň rekordne vysokých infekčných čísel. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Mário Martinka

Medzi ďalšie podmienky, ktoré musí rodič spĺňať, je absencia príjmu a to nielen zo zamestnania či podnikania. Do príjmu sa bude počítať aj poberanie dávok zo sociálneho poistenia, starobný dôchodok či penzia z doplnkového dôchodkového sporenia.


Rodič však v rámci tohto opatrenia môže poberať ošetrovné a to aj bez toho, aby jeho dieťa navštevovalo školu či škôlku. V prípade, že suma ošetrovného bude nižšia ako rodičovský príspevok, rodičovi bude vyplatený rozdiel až do výšky rodičovského príspevku.


Trend dodáva, že pre ostatné skupiny rodičov zostane suma príspevku v rovnakej výške ako doteraz. To znamená, že rodičia, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku nepoberali materské dávky, budú poberať 270 eur mesačne. 370 eur mesačne budú poberať tí rodičia, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali, a teda poberali aj materské dávky.


Poberanie rodičovského príspevku bude podľa vlády možné až do skončenia mimoriadnej situácie. Rodič teda bude v praxi príspevok poberať až do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom sa pandémia skončí. Zároveň platí, že rodičia v tomto prípade nebudú musieť podávať nové žiadosti. Úrady práce budú posielať výzvy automaticky tým rodičom, ktorým sa poberanie príspevku skončilo v prebehu marca alebo neskôr. Zmeny platia od 30. apríla tohto roka.


Dusno v Smere: Bolo by dobré uvažovať o Pellegriniho potenciáli, tvrdí Raši
Smeru-SD treba dať nový vietor, hovorí jeho podpredseda. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | TASR