Facebook stratil neutralitu. Do cenzorskej rady dosadzuje politických aktivistov
12 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Vymenovanie jemenskej aktivistky a laureátky Nobelovej ceny mieru Tawakkul Karmánovej za členku komisie sociálnej siete Facebook pre dohľad nad novým obsahom vyvolalo v arabskom svete polemiku. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra DPA.


Karmánová, známa svojimi väzbami na islamské hnutie Moslimské bratstvo, je jednou z 20 osobností, ktoré Facebook minulý týždeň vymenoval za členku svojho "najvyššieho súdu" pre prejav. Aktivisti a celebrity tento krok skritizovali a niektorí vyhlásili, že si vymazali svoje facebookové účty.

Egyptský provládny novinár a zákonodarca Mostafa Bakrí vyhlásil, že výber Karmánovej medzi členov danej komisie je "odmenou za zradu a úlohu, ktorú táto anarchistická postava Moslimského bratstva zohrala". "Facebook stráca svoju neutrálnosť," napísal Bakrí na sociálnej sieti Twitter.

Majitelia peňazí sa pripravujú skúpiť celú Ameriku (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Iveta Machová


Ahmad Músá, egyptský televízny moderátor, skritizoval rozhodnutie Facebooku, obviniac Karmánovú z podpory terorizmu a extrémistickej organizácie Islamský štát. "Karmánová je kvalifikovaná len na podporu terorizmu vo svete, jej ruky sú pokryté krvou," vyhlásil Músá vo svojom TV-programe.

Karmánová bola predtým členkou jemenskej strany Isláh, ktorá je odnožou Moslimského bratstva v Jemene. Karmánová, ktorej v roku 2011 udelili Nobelovu cenu mieru, tvrdí, že sa stala cieľom ohováračskej kampane. "Som vystavená rozsiahlemu šikanovaniu a ohováračskej kampani zo strany saudskoarabských médií a ich spojencov," vyhlásila.

Médiá v Saudskej Arábii, ale aj v Spojených arabských emirátoch (SAE) odsúdili jej zvolenie do zmieneného poradného orgánu Facebooku. Saudskoarabský denník Saudi Gazette uviedol, že výber Karmánovej je "pre mnohých na Blízkom východe prekvapujúci a šokujúci".

Používatelia internetu v Saudskej Arábii - ktorá od marca 2015 vedie v Jemene vojenskú koalíciu v boji proti Iránom podporovaným húsijským povstalcom -, takisto vyjadrili svoje pobúrenie nad krokom Facebooku. "S hrdosťou som zmazal svoje konto na Facebooku. Ak by ho bojkotovali všetci moslimovia, padol by na kolená," uviedol jeden z nich.

Číňania porazili koronavírus robotmi
V Číne si veľmi rýchlo uvedomili, že izolovať ľudí vo svojich domovoch a prinútiť ich, aby dodržiavali karanténu, je možné iba pomocou moderných technológií. Vďaka robotom tak bolo možné zabezpečiť nielen starostlivosť o pacientov na diaľku, ale aj... Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič