Priemyselná produkcia sa na Slovensku v marci prepadla o pätinu
11 | 05 | 2020 I SITA

Priemyselná produkcia na Slovensku sa v marci prepadla o takmer pätinu. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) sa po očistení o vplyv počtu pracovných dní totiž oproti vlaňajšiemu marcu znížila o 19,6 % a dostala sa tak na najnižšiu úroveň od mája 2009.


Najvýraznejší pokles štatistici zaevidovali v samotnej priemyselnej výrobe o 21,4 %. Produkcia však klesla aj v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 10,4 % a v ťažbe a dobývaní o 7,2 %. Medzimesačne sa po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v marci oproti februáru znížila o 20,2 %.

V rámci samotnej priemyselnej výroby najväčší medziročný pokles produkcie vykázala výroba dopravných prostriedkov o 38,3 %, výroba strojov a zariadení inde nezaradených o 18,2 %, výroba výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 16,1 %, výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov o 41,4 % a ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 30,7 %. Na druhej strane v marci ešte vykázala rast produkcie výroba elektrických zariadení o 5 %, ako aj výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,7 %.

Smer opäť kritizuje vládnu pomoc ekonomike, je príliš pomalá
Opozičný Smer-SD pokračuje v kritike nastavenej pomoci slovenskej ekonomike v boji s negatívnymi dopadmi koronavírusu. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | SITA


Za celý prvý štvrťrok tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne klesla o 7,3 %, za čím stál prepad produkcie v priemyselnej výrobe o 8,9 %. Produkcia vo výrobe elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu medziročne mierne rástla o 0,3 % a v ťažbe a dobývaní o 13,8 %.

V priemyselnej výrobe v prvom štvrťroku najvýznamnejšie medziročne klesla produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov o 13,5 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 11,6 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 28,7 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 18,4 % a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 6,1 %. Produkcia vzrástla vo výrobe elektrických zariadení o 14,5 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,1 %.

Kvietik si ako „gestor“ vyberania úplatkov v kauze Dobytkár budoval luxusné sídlo
Syn legendárneho herca Štefana Kvietika Martin Kvietik čaká v priebehu vyšetrovania kauzy Dobytkár vo väzbe. V úplatkárskej megakauze Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mal pôsobiť ako „stranícky gestor“, medzitým si kúpil a rekonštruoval... Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Viac ako polovica marcového medziročného poklesu produkcie slovenského priemyslu sa dá pritom podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pripísať na vrub jeho kľúčového odvetvia, výroby dopravných prostriedkov. "Predaje áut v Európe sa v čase pandémie prudko prepadli, prípadnú produkciu navyše narušovalo pretrhanie niektorých cezhraničných dodávateľských reťazcov. Automobilový priemysel tak patril medzi pandémiou najviac zasiahnuté odvetvia slovenského priemyslu," tvrdí analytik.

Slovenský priemysel pritom aj v ďalších mesiacoch bude podliehať najmä vplyvu pandémie koronavírusu, a teda kedy dosiahne šírenie vírusu dno. "Aj po postupnom uvoľnení viacerých opatrení na zmiernenie šírenia koronavírusu bude európskemu i slovenskému priemyslu niekoľko mesiacov ešte trvať, kým sa vráti do normálu," uviedol Koršňák s tým, že rýchlosť zotavenia priemyslu bude závisieť aj od úspešnosti ekonomických opatrení, ktoré prijímajú krajiny, na ochránenie svojho podnikateľského sektora i domácnosti.

"Očakávame však, že najbližšie mesiace bude produkcia slovenského priemyslu vykazovať dvojciferné dynamiky medziročného poklesu a pozitívny medziročný rast sa pravdepodobne už tento rok neobnoví," dodal analytik.

Všeobecní lekári žiadajú zmenu postupu pri predoperačných vyšetreniach
Všeobecní lekári sú pripravení vykonávať pacientom predoperačné vyšetrenia. Tvrdia však, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ich klinickým protokolom povolilo zatiaľ len nemocniciam. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | TASR