Požiadala naozaj Čína WHO o pozdržanie vyhlásenia o pandémii?
11 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila ako „falošné obvinenia“ správu médií, že po nátlaku Číny utajila informácie o novom koronavíruse.


WHO uviedla vo vyhlásení, že správa nemeckého časopisu o telefonickom rozhovore medzi jej šéfom Tedrosom Adhanomom Ghebreyesom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom z 21. januára je „nepodložená a nepravdivá“, píše breitbart.com.

Týždenník Der Spiegel totiž pôvodne informoval, že Si Ťin-pching požiadal Tedrosa, aby zdržal informácie o prenose vírusu z človeka na človeka a oneskoril vyhlásenie pandémie. Časopis citoval nemeckú zahraničnú spravodajskú agentúru BND, ktorá to ďalej odmietla komentovať. BND predtým ale dospela k záveru, že vďaka informačnej politike Číny svet stratil šesť týždňov na boj proti chorobe.

Agentúra U.N. uviedla, že Tedros a Si Ťin-pching „nikdy nehovorili telefonicky“ a dodala, že „takéto nepresné správy odvádzajú pozornosť od snáh a úsilia Svetovej zdravotníckej organizácie o ukončenie pandémie COVID-19“. WHO uviedla, že Čína 20. januára potvrdila prenos nového koronavírusu z človeka na človeka.

Úradníci agentúry o dva dni neskôr vydali vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že vo Wu-chane existujú dôkazy o prenose z človeka na človeka, bolo však potrebné ďalšie vyšetrovanie. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila COVID-19 za pandémiu 11. februára.

Americký prezident Donald Trump je jedným z najsilnejších kritikov WHO, pričom ju obviňuje z podriadenosti voči Číne a zrušil agentúre platby.

Vynálezy, ktoré zmenia váš život
Dnes si predstavíme 5 vynálezov ktoré sa o pár rokov stanú našimi každodennými pomocníkmi či už na cestách alebo v kancelárii. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Mário Martinka