Kvôli KTAG som neodišiel, je to politický proces proti mojej osobe, hovorí Kiska
11 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Exprezidenta Andreja Kisku v najbližšom čase zrejme na čele strany Za ľudí nahradí niektorý z jeho straníckych kolegov. Podľa jeho slov by strana v najbližších voľbách mohla získať aj 10 percent.


V rozhovore pre Aktuality predseda strany Za ľudí zdôrazňuje, že jeho strana prispela k definitívnej porážke Roberta Fica. Podľa Kisku je Slovensko na dobrej ceste aj napriek tomu, že on sám sa kvôli zdravotným problémom z verejného života stiahol.


Napriek tomu, že v prvých povolebných prieskumoch sa podpora strany Za ľudí pohybuje okolo troch percent, si exprezident myslí, že o štyri roky by mohla dosiahnuť aj 10 percent rovnako, ako sa to môže podariť strane Spolu či KDH.


Hovorí však aj o možnej budúcej spolupráci s inými stranami. „Môže to byť zlúčenie, koalícia či odborná spolupráca. O všetkom budeme spoločne v strane diskutovať. Netreba robiť unáhlené a rýchle rozhodnutia,“ vysvetľuje Kiska.


Meno svojho potenciálneho nástupcu na čele strany však odmieta vysloviť. Tvrdí ale, že v prípade potreby je z čoho vyberať. V tejto súvislosti sa najčastejšie skloňujú mená Veroniky Remišovej, ktorá zatiaľ Kisku vo funkcii zastupuje, a podpredsedu strany Za ľudí Juraja Šeligu.


V strane Za ľudí sa začala súťaž o predsednícky post. Kto nahradí Kisku?
V strane Andreja Kisku sa schyľuje k radikálnej zmene, ktorá sa bude týkať voľby jej nového predsedu. Jeho meno sa dozvieme v priebehu najbližších týždňov po straníckom sneme. Veronika Remišová, doterajšia favoritka na tento post, to však nebude... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Ak sa dohodneme v strane, že najlepšie riešenie bude výmena predsedu, potom to bude aktuálna otázka,“ odpovedá Kiska na otázku Aktualít, či by podporil niektorého z kandidátov na predsednícky post.


Diskusie o náhradníkovi na najvyššom poste strany sa začaili po tom, ako sa exprezident stiahol z verejného života. Kiska však odmieta, že by dôvodom jeho stiahnutia sa bola daňová kauza súvisiaca s jeho spoločnosťou KTAG.  


Celé je to len politický proces proti mojej osobe a pomsta Fica za to, že som ho opakovane porazil. Pri vyšetrovaní vraždy Jána a Martiny sa ukázalo, že Kočner, Bödör a Gašpar mali pravidelné porady o tom, ako ma diskreditovať, na pokyn šéfa. Kto je šéf všetci vieme. Toto sa píše v policajných záznamoch,“ bráni sa Kiska.


Pre Aktuality tiež vysvetľuje, že podľa neho stráca polícia čas riešením vykonštruovaného prípadu namiesto toho, aby sa zameriavala na kauzy strany SMER.


Za jeden zo svojich najväčších úspechov považuje exprezident, ktorý mal pred voľbami zálusk na premiérsky post, to, že stál práve pri porážke strany SMER. „Ak som tomu trochu pomohol a niekto si to všimol, som rád,“ uzatvára Kiska.


Odišli po kauzách a vražde novinára Kuciaka. Aký je osud bývalých vysokopostavených smerákov?
Robert Kaliňák, Martin Glváč či Viktor Stromček. Spája ich nielen to, že ešte donedávna pôsobili v najvyšších štruktúrach strany Smer. Stiahli sa z verejného života a medzičasom zmenili svoje pôsobiská. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok