Viktor Orbán provokuje susedov historickou mapou Maďarska
09 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Viktor Orbán opäť vyvolal kontroverzné reakcie zverejnením historickej mapy Veľkého Maďarska na Facebooku, informuje Euronews.


Maďarský premiér v stredu podporil študentov, ktorí sa zúčastňujú na skúškach, pričom správu doplnil mapou bývalého maďarského územia spred konca prvej svetovej vojny. Toto historické územie zahŕňalo veľké časti moderného Chorvátska, Srbska, Rumunska a Slovenska, ktoré Maďarsko stratilo v zmysle Trianonskej zmluvy z roku 1920 po páde spoločného rakúsko-uhorského štátu.



 

Krajina tak prišla približne o dve tretiny svojho územia a niektorí občania dodnes považujú túto stratu za národnú tragédiu. Na Orbánov počin však reagovali vedúci predstavitelia dvoch susedných krajín. Chorvátsky prezident Zoran Milanovič vyzval študentov, aby nezverejňovali žiadne staré mapy na sociálnych sieťach.

„V našich archívoch je veľa historických kariet a máp, ktoré ukazujú našu vlasť oveľa väčšiu, ako je dnes,“ napísal Milanovič na Facebooku.

„Nezdieľajte ich a nedávajte ich do svojho profilu - dnes nie sú relevantné alebo užitočné a čo je dôležitejšie, nekonečne rozčuľujú našich susedov. ... Chorvátsko je moderná európska krajina a národ ... Poučte sa z histórie, ale pozerajte sa do budúcnosti,“ napísal ďalej Milanovič.

Veselo v Budapešti: Predseda parlamentu hovoril o Sorosovi a opozičných prisluhovačoch
Podľa predsedu maďarského parlamentu Lászlá Kövéra v skutočnosti George Soros manipuluje s medzinárodnými inštitúciami. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Timotej Dudka


Chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlić Radman ďalej dodal, že vzťahy medzi Maďarskom a Chorvátskom sú vynikajúce, ale podobné územné nároky sú v EÚ nemysliteľné. Nie je to prvýkrát, čo Orbán zdieľal mapy „historického“ Maďarska, pričom chorvátsky premiér v decembri uviedol, že jeho vláda „o takýchto veciach bude rokovať s maďarskou stranou“.

Aj rumunský premiér Ludovic Orban sarkasticky zareagoval na svoj maďarský náprotivkok, keď si pomohol rumunským príslovím. Orbánovi na Facebooku odpovedali aj stovky rumunských používateľov.

Rumunsko zostáva domovom veľkej etnickej maďarskej komunity, ale parlament tejto krajiny v stredu odmietol iniciatívu na vyhlásenie maďarského jazyka v Transylvánii za oficiálnu reč. Toto rozhodnutie vyvolalo rozhnevanú reakciu Demokratickej únie Maďarov v Rumunsku (UDMR), ktorá je úzko prepojená so stranou Fidesz Viktora Orbána. „Žiadame iba o to, čo ústava umožňuje,“ uviedla UDMR na Facebooku.

Maďarsko už nie je demokraciou, Poľsko už nie konsolidovanou
Maďarsko sa podľa správy mimovádky Freedom House stalo hybridným režimom "v šedej zóne medzi demokraciami a čistými autokraciami". Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | TASR