Afganskí poľnohospodári vraj nemajú pre pandémiu inú možnosť, ako pestovať opiáty
09 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Afganskí teroristi využívajú poľnohospodárov, aby nelegálne pestovali mak, výmenou za ochranu pred orgánmi štátnej správy.


Afganskí poľnohospodári tvrdia, že nemajú „inú možnosť“, než nelegálne pestovať mak, lukratívnu ópiovú plodinu. Výsledky tejto práce následnej využívajú talibanské teroristické skupiny, informuje portál Breitbart.


Poľnohospodári v Afganistane, ktorí pestujú mak, využívaný najmä na nezákonný obchod s ópiom, obviňujú zo svojej nezákonnej činnosti súčasnú pandémiu koronavírusu. Tá spôsobila narušenie svetových dodávateľských a dopytových reťazcov, čo malo v mnohých krajinách za následok hospodárske ťažkosti. Preto tvrdia, že nemajú inú ziskovú alternatívu, ako pestovanie maku.

V južnej provincii Kandahár, ktorá hraničí s Pakistanom, poľnohospodári z okresu Zhari vysvetlili, prečo tieto plody pestujú. „Vyrábame mak z chudoby. Keby sme nemuseli, nerobili by sme to,“ uviedol farmár menom Bahauddin.

„Pestujeme mak, pretože neexistujú žiadne továrne, sucho nám ublížilo, koronavírus zasiahol ekonomiku. Nemáme inú možnosť, ako pestovať mak,“ uviedol ďalší farmár Noor Agha.

Ruské vojenské lietadlá predviedli úžasnú show na počesť Dňa víťazstva (VIDEO)
Pandémia Covid-19 znemožnila uskutočniť veľké zhromaždenia, ale ikonická letecká show na počesť Dňa víťazstva sa aj tak udiala, pričom celé nebeské divadlo bolo zaznamenané na videu, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Afganistan je popredným svetovým producentom ópia, ktorý sa následne používa na výrobu heroínu. Podľa správy OSN táto krajina v roku 2018 vyprodukovala až 82% celosvetového množstva ópia.

Nedávne sucho, na ktoré sa odvolával farmár Agha, síce ovplyvnilo afganské hospodárstvo, ale nie spôsobom, akým opisuje. V roku 2018 spôsobilo sucho v Afganistane pokles pestovania a výroby ópia, čo znamená, že sucho by obmedzilo Aghu v pestovaní ópia, nie podporilo. Podľa údajov OSN sa ceny ópia v Afganistane medzi rokmi 2016 - 2018 znížili, pravdepodobne v dôsledku nadprodukcie v predchádzajúcich rokoch, čím sa „znížila výnosnosť plodiny pre poľnohospodárov“.

Zisk Talibanu z nelegálneho obchodu s afganským ópiom sa v roku 2017 odhadoval vo výške 6,6 miliardy dolárov. Miestna teroristická skupina podľa správy OSN, využíva poľnohospodárov, aby nelegálne pestovali mak, výmenou za ochranu pred orgánmi štátnej správy, ktorí sa snažia túto činnosť zastaviť.

Talibanskí ozbrojenci následne účtujú poľnohospodárom dane z úrody a tieto prostriedky používajú na financovanie svojich operácií. Na zábere z videa nižšie je vidieť, ako talibanská skupina pomocou detí, často fyzicky utláčaných, vyrába z maku ópium.



Poľnohospodári, s ktorými viedli rozhovory, pestovali mak v provincii Kandahár, ktorá bola technicky kontrolovaná afganskou vládou. Ako sa však v správe zdôrazňuje, obchod s ópiom podnietil korupciu vo vláde, pričom orgány neboli ochotné alebo nedokázali zastaviť pestovanie maku, ktorý je stále pod kontrolou Talibanu.

Afganskí poľnohospodári boli povzbudení vládou podporovanou USA, aby pestovali alternatívne potravinárske plodiny, ako je pšenica, ovocie a šafran, v snahe odradiť ich od pokračujúcej výroby maku.

„Kandahárska provinčná vláda spolu s ministerstvom poľnohospodárstva pracovali na politike, ktorá presvedčia poľnohospodárov, aby našli bezpečnejšie a dlhodobejšie zdroje príjmu,“ uviedol pre RFE/RL hovorca guvernéra provincie Kandahár Bahir Ahmad.

Tieto snahy však do značnej miery zlyhali, nakoľko obchod s ópiom podporovaný Talibanom je oveľa lukratívnejší.

Dvadsaťročná Sabrina sa chodila zabávať do klubov, jej otec ju za to dobodal k smrti
Bývalý obchodník s drogami Petrit Lekaj z Austrálie sa po tom, ako zistil, že jeho dcéra Sabrina († 20) chodí s kamarátmi na večierky, rozhodol podniknúť extrémne opatrenia. Polícia ho našla v aute vedľa nožom dobodanej dcéry, ktorú zabil a sám sa... Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Timotej Dudka