Vedci zachytili detailné snímky divokých búrok na Jupiteri (FOTO)
08 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Dlhodobý program pozorovania planéty Jupiter zachytil niekoľko veľmi podrobných snímok, ktoré odhaľujú skutočne bizarnú povahu búrky, ktorá sa nachádza na celej planéte, informuje portál RT.


Obrovské časti planéty sú zasiahnuté divokými búrkami, aké sme na Zemi nikdy nevideli. Slávna búrka „Red Spot“ je väčšia ako samotná Zem.

Výskumníci použili výkonné observatórium Gemini a Hubblov vesmírny ďalekohľad, vďaka ktorým dokázali zachytiť tepelné žiarenie žiariace cez silné oblaky planéty a následne ich porovnali s optickými snímkami, ktoré boli zhotovené o niekoľko hodín neskôr.

Búrkové pásma, ktoré obklopujú celý Jupiter, dosahujú oveľa vyššiu úroveň ako naša vlastná atmosféra a prenikanie cez hustý smog sa ukázalo byť mimoriadne ťažké aj pre naše najmodernejšie prístroje. Kombinované blízke infračervené a optické obrazy teraz umožňujú vedcom zistiť, čo sa skutočne deje.

NASA, ESA & M.H. Wong/UC Berkeley & team


"Je to niečo ako lucerna," vysvetlil astronóm Michael Wong z Kalifornskej univerzity v Berkeley. "Vidíte jasné infračervené svetlo prichádzajúce z oblastí bez mrakov, ale tam, kde sú mraky, je infračervené svetlo naozaj tmavé."

Tím potom skombinoval svoju analýzu s údajmi z kozmickej sondy Juno, ktorá detekuje atmosférické rádiové signály od silných úderov blesku na povrchu plynného gigantu od jeho príchodu na obežnú dráhu v roku 2016.

International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA M.H. Wong & team/Mahdi Zamani


Odvtedy sa väčšina pozorovaných úderov blesku odohrala na póloch planéty, zatiaľ čo na Zemi väčšina dopadla v okolí rovníka. Koncentrácia polárneho blesku na Jupiteri je pravdepodobne spôsobená relatívnou veľkosťou, atmosférickým zložením a príslušnou vzdialenosťou od Slnka.

NASA, ESA, M.H. Wong/UC Berkeley, A. James & M.W. Carruthers/STScI


Ako sa ukázalo, tieto údery blesku na Jupiteri sa sústreďujú v gargantuánskych tornádach vlhkého vzduchu nad hlbokými mrakmi zamrznutej aj tekutej vody, o ktorých si vedci myslia, že môžu fungovať ako ventil na uvoľnenie energie pre celú planétu.

„Tieto cyklónové víry by mohli byť komínmi s vnútornou energiou, ktoré pomáhajú uvoľňovať vnútornú energiu prúdením,“ uviedol Michael Wong z UC v Berkeley.

Vesmír môže mať „sever“ a „juh“, čím by sa vyvrátila Einsteinova teória gravitácie
Vedci, ktorí študujú kvázar vzdialený 13 miliárd svetelných rokov, sa domnievajú, že objavili „smer“ vesmíru, pričom ak sa nemýlia, tak vyvrátia nielen Einsteinovu teóriu gravitácie, ale aj štandardný model kozmológie, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Marek Molnár