Pätica najviac postihnutých krajín pandémiou má niečo spoločné
08 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Spojené štáty, Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Veľká Británia. To sú krajiny, z ktorých pochádza 70 percent obetí nového koronavírusu.


Prehľad udalostí a prijatých opatrení, ale aj aktuálny stav s počtom nakazených priniesol server focus.hnonline.sk. Faktom je, že počiatočné reakcie kompetentných boli v najviac postihnutých krajinách v niečom zhodné.
USA

Prvého nakazeného našli ešte v januári v štáte Washington, a to 30-ročného muža, ktorý sa nedávno vrátil z čínskeho Wuhanu. Až o mesiac zistili prítomnosť koronavírusu u Kalifornčana, no po ňom sa už situácia začala rapídne zhoršovať. 17. marca diagnostikovali ochorenie vo všetkých štátoch, epicentrom nákazy sa stal New York. Opatrenia štátu prišli až 13. marca, kedy prezident Donald Trump vyhlásil krízový stav.

Dnes je v USA viac ako milión nakazených, krajina eviduje 60-tisíc mŕtvych. To je viac obetí ako tých, ktorých Amerike priniesla vojna vo Vietname, pripomenul portál HN.
Francúzsko

Prvou krajinou v Európe, kde sa objavil koronavírus, bolo Francúzsko. Dvaja muži v januári prišli z Číny, nákaza sa rozširovala. Štát však celý február neprijal žiadne veľké opatrenia. Až 3. marca zatvorili školy v dvoch najpostihnutejších regiónoch.

Cestovky môžu odložiť zájazdy, peniaze vrátia len sociálne slabším
Približne tretina cestovných kancelárií na Slovensku je v súčastnosti takmer na pokraji krachu. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | SITA


Ľudia sa však naďalej stretávali, aj stovky evanjelikov boli na festivale v jednom z tamojších z kostolov. Medzi nimi sa objavil jeden nakazený a to rozbehlo šírenie choroby po krajine. Uzatvorenie nastalo až 16. marca, no nakazených už rátali na tisíce.
Taliansko

Aj v Taliansku zistili prvé prípady ešte v januári - šlo o čínskych turistov. Krajina tak prerušila letecké spojenie s Čínou. Spoliehali sa však na „prevenčný systém, ktorý v Taliansku zaviedli ako najprísnejší z Európy". Aspoň toľko slová premiéra Giuseppe Conteho. No nepomohlo. Koronavírus sa nekontrolovateľne šíril ďalej.

Až 10. marca sa Taliansko rozhodlo pre karanténu. Avšak už s počtom 9000 chorých a takmer 500 obetí. Dnes majú viac ako 200-tisíc potvrdených prípadov a viac ako 27-tisíc mŕtvych.

Čílski vedci vynašli čuchový test na koronavírus
Test dokáže diagnostikovať pacientov s koronavírusom na základe čuchu, keďže jeho strata býva jedným z príznakov ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová

Veľká Británia

Veľká Británia mala zo začiatku ambíciu budovania kolektívnej imunity. Konali sa naďalej veľké podujatia, bežal sa maratón. Prvé opatrenia začali zavádzať až 16. marca, keď už Británia mala 1400 prípadov. Oficiálny zákaz vychádzania odštartoval 24. marca, to už bolo 6650 chorých.

Premiér Boris Johnson vírus sám dostal, podarilo sa mu však vyliečiť sa.
Španielsko

Aj v Španielsku identifikovali prvý prípad už v januári. Bol to nemecký turista na Kanárskych ostrovoch. Ďalších našli 9. februára, no šlo vraj o ojedinelé prípady. Ešte 8. marca sa v Madride uskutočnila masová demonštrácia pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. To už krajina mala 430 nakazených, dodávajú ešte HN.

Premiér Pedro Sánchez vyhlásil núdzový stav 13. marca a celoštátnu karanténu až 15. marca. To už bolo v krajine tritisíc nakazených.

V Česku majú prvé výsledky skúmania kolektívnej imunity. Protilátky nemá takmer nikto
Česi zaznamenali nízky stupeň imunizácie; ľudí bez príznakov ochorenia COVID-19 je tam asi 27 až 38 percent. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová