V Česku majú prvé výsledky skúmania kolektívnej imunity. Protilátky nemá takmer nikto
07 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Česi zaznamenali nízky stupeň imunizácie; ľudí bez príznakov ochorenia COVID-19 je tam asi 27 až 38 percent.


Česká populácia je zasiahnutá novým koronavírusom pomerne málo, ide maximálne o tri percentá ľudí v závislosti na lokalite. Najnovšie výsledky štúdie kolektívnej imunity v krajine, ktorá skúmala množstvo protilátok, vznikajúcich po nakazení koronavírusom, zverejnil portál novinky.cz. Predstavil ich riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek. Z 26 548 testovaných ľudí našli 107 pozitívnych.

„Pozitivita protilátok sa pohybuje v intervale od nuly do troch percent v závislosti na lokalite," uviedol Dušek. Podľa neho je to dôsledok toho, že „na brzdu šliapli veľmi skoro". Česká republika tak neplánuje meniť plán uvoľňovania opatrení, ale podľa kompetentných je potrebné chrániť rizikové skupiny.

V najviac postihnutých lokalitách nedosahovala hodnota protilátok ani päť percent testovaných. Bol to región Litovelsko. V Prahe, Brne a Litoměřiciach namerali menej ako 0,6 percenta.

Vedci identifikovali stovky mutácií nového vírusu
Predbežný výskum zo Spojených štátov naznačuje, že jedna konkrétna mutácia - D614G - sa stáva dominantnou a mohla by ochorenie spraviť infekčnejším a možno závažnejším. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | SITA


Vyššie čísla dosiahli Česi v prípadoch prítomnosti nákazy, avšak bez zdravotných komplikácií. Tie sa pohybovali na úrovni 27 až 38 percent. „Na jedného pozitívne diagnostikovaného bolo 2,25 človeka, ktorý bol nakazený, ale nevedel o tom,” spresnil Dušek.

V Českej republike sa vraj epidémia živelne nešíri, globálne je v útlme. Celkovo doteraz evidujú 7 896 nakazených ľudí, vyliečených je 4 006 a zomrelo 257 ľudí.

Kleslo tiež tzv. reprodukčné číslo, a to na 0,7 procenta. „Jedinec tak dokáže nakaziť menej než jedného ďalšieho človeka,“ vysvetlil Dušek. Osemdesiat percent ľudí prekonáva chorobu len s ľahkými či žiadnymi príznakmi.





Dušek ale upozornil, že priaznivá epidemiologická situácia sa do budúcna ťažko modeluje. "Existuje informačný systém, ktorý sleduje, či sa situácia niekam neohýba, nejakým nežiadúcim vývojom," uviedol. Najdôležitejšie je podľa neho reagovať rýchlo na zmenu.






Minister chystá čiastočné otváranie škôl už koncom mája alebo začiatkom júna
S otváraním škôl a škôlok by ministerstvo školstva chcelo začať koncom mája alebo od prvého júna. Malo by sa okrem škôlkarov týkať aj žiakov prvého stupňa a piatakov. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok