Po prvýkrát od studenej vojny operuje americké námorníctvo v mori severne od Ruska
07 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Štyri americké námornícke lode a britská kráľovská námorná fregata vstúpili do Barentsovho mora na severe Ruska, aby 4. mája uskutočnili bezpečnostné operácie v Arktíde. Pentagon to potvrdil v pondelok.


Táto operácia prichádza v čase, keď Rusko pokračuje v rozširovaní svojich vojenských kapacít v Arktíde. Ruskí predstavitelia údajne považujú Arktídu za cenný geostrategický región ponúkajúci energetické rezervy, obranné schopnosti a potenciálne lukratívne severné námorné trasy, ktoré sa údajne otvárajú v dôsledku zmeny klímy, píše breitbart.com.

Čína tiež sleduje tento región a tvrdí, že je „takmer arktický štát“. Snaží sa získať podiel na severných lodných trasách, ktoré predstavujú kratšiu cestu z Ázie do Európy. "Spojenecké a partnerské námorníctva musia zostať zdatné vo všetkých operačných prostrediach, aby sa zaistila trvalá bezpečnosť a prístup k moriam," uviedla 6. flotila amerického námorníctva vo vyhlásení. „Je to obzvlášť dôležité v Arktíde, kde si nepriateľské počasie vyžaduje neustálu ostražitosť a prax.“

Americké námorníctvo pred operáciou informovalo ruské ministerstvo obrany, aby predišlo „nesprávnemu pochopeniu, zníženiu rizika a zabráneniu neúmyselnej eskalácii“. Ruská severná flotila sleduje námorné lode, informovala ruská tlačová agentúra Interfax. "Sily a prostriedky severnej flotily začali sledovať činnosť námornej skupiny NATO," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

1. mája uskutočnili dva z torpédoborcov amerického námorníctva a fregata britského kráľovského námorníctva samostatné cvičenie v Nórskom mori nad polárnym kruhom. Barentsovo more leží medzi severozápadným pobrežím Ruska a nórskym súostrovím Svalbard.

Európa vstúpi do „recesie historických rozmerov“
Pandémia koronavírusu uvrhla Európsku úniu do recesie, vyhlásila Európska komisia v stredu vo svojej jarnej hospodárskej prognóze. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Peking komentoval operáciu v Barentsovom mori v utorok v článku, ktorý uverejnili noviny Čínskej komunistickej strany (ČKS) Global Times:

Operácie v Barentsovom mori nasledovali po minulotýždňovej operácii „sloboda plavby“ amerického námorníctva v Juhočínskom mori. Vojenská loď USA, 28. apríla, vstúpila do teritoriálnych vôd Číny pri Paracelských ostrovoch v Juhočínskom mori bez súhlasu. Velenie južnej divízie ľudovej oslobodzovacej armády [PLA] nasadilo letecké a námorné sily, aby loď monitorovali, a varovalo ju, aby odišla.

Paracelské ostrovy, ktoré Čína označovala ako „ostrovy Xisha“, sú suverénnym územím Vietnamu, čím sa vyvracia tvrdenie Číny, že americká vojnová loď vstúpila do čínskych „teritoriálnych vôd“. Úradníci amerického námorníctva potvrdili americkému námornému inštitútu (USNI), že 28. apríla v blízkosti vietnamských Paracelských ostrovov vykonala operáciu loď USS Barry (DDG-52).

Štát pokračuje v dezinformačnej kampani
Štátni predstavitelia sa nám snažia nahovoriť, že sa máme v oblasti ľudských práv riadiť nejakými utajenými dokumentmi. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová


Zatiaľ čo vyhlásenie ČKS tvrdilo, že PLA vytlačila americkú loď z tejto oblasti, predstaviteľ amerického námorníctva informoval, že k operácii došlo bez toho, aby došlo k akémukoľvek nebezpečnému alebo neprofesionálnemu správaniu sa čínskej armády, pričom dodal, že PLA neuviedla podrobnosti o aktivitách, ktoré by viedli k vyhosteniu vojnovej lode USA.

Úradník amerického námorníctva nezdieľal podrobnosti o operácii z 28. apríla. Podľa spravodajskej stránky USNI News však predchádzajúce operácie amerického námorníctva v blízkosti Paracelských ostrovov testovali nárok Pekingu na teritórium okolo ostrovného reťazca, ktorý je v priamom rozpore s medzinárodným námorným právom.

Podľa USNI Čína nepovažuje more medzi svojimi ostrovnými vodami za otvorené medzinárodné vody, ale za teritoriálne čínske more. Je to názor, ktorý spochybňuje ako americké tak aj a medzinárodné námorné právo, vrátane rozhodnutia medzinárodného súdu z roku 2016, ktorým sa deklarujú námorné nároky Číny v Juhočínskom mori za nezákonné.

Prezidentské voľby v Poľsku sa kvôli koronavírusu odkladajú
Poľské vládne koaličné strany sa dohodli, že odložia prezidentské voľby z dôvodu prepuknutia koronavírusu. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Mário Martinka