Štát pokračuje v dezinformačnej kampani
06 | 05 | 2020 I Aneta Leitmanová

Štátni predstavitelia sa nám snažia nahovoriť, že sa máme v oblasti ľudských práv riadiť nejakými utajenými dokumentmi.


Dokument, určujúci kto (ne)môže prekročiť hranice a za akých podmienok, stále nie je verejne prístupný. Ide o policajný príkaz, vypracovaný na základe opatrenia krízového štábu. Oba sú však neverejné.

„Nemyslím si, že nariadenia príslušných kompetentných orgánov policajného zboru, kde sa hovorí aj o taktike, by mali byť verejne prístupné a nemyslím si, že by k tomu mal mať každý prístup, tak ako ani k rozhodnutiu ústredného krízového štábu,“ obhajoval sa v stredu minister vnútra Roman Mikulec.

Je v podstate jedno, že boli prijaté ešte za Pellegriniho vády, lebo od nej by nejakú transparentnosť človek ani neočakával. Ale že sa bude zdráhať aj vláda súčasná je viac, ako len na zdvihnuté obočie. Lebo ľudia majú na takéto informácie právo. A ak v policajnom príkaze o taktike stálo, ako presne má nejaký zelený Jožko mávať na hraniciach obuškom, mohli túto pasáž kľudne začierniť.

Lož ako nástroj vládnutia
Ako máme Matovičovi veriť to jeho #OdvážneÚprimnePreĽudí, keď zjavne často klame? Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Aneta Leitmanová


V podstate sa nám štátni predstavitelia snažia nahovoriť, že sa máme v oblasti obmedzovania našich ľudských práv riadiť nejakými dokumentmi a aj to utajenými. A to ešte na základe opatrení Ústredného krízového štábu, ktorý podľa právnikov nemá právomoc nikomu nič nariaďovať alebo niekoho obmedzovať!

Ešte „vtipnejšia“ bola výhovorka, že o všetkom podstatnom sa dá dozvedieť z tlačových správ, webu a Facebooku. Tam si totiž môžete napísať čo chcete a prečítali sme si tam už naozaj všeličo. Ak napríklad teraz Sulík zverejní tlačovú správu o tom, že celá ekonomika sa otvára, bude to pravda? A musí sa tým riadiť aj Matovič?  Mimochodom to je ten premiér, ktorý na svojej facebookovej stránke zdieľa hoaxy, kladie manipulatívne otázky a jediné, čo po Pellegrinim zverejnil, bol obsah jeho šuflíkov

Neschopnosť štátu riadne informovať občanov sa pritom prejavila aj v neskorom zverejnení detailov o tom, ako sa môžu od stredy otvárať prevádzky a služby. Aj v dôsledku toho ostali radšej niektoré zatvorené. Márne nás tak Matovič zasypáva často nepodstatnými tlačovkami alebo svojimi výlevmi v diskusných mediálnych výstupoch. Keď sa porebujete dozvedieť niečo podstatné, štát na čele s týmto premiérom vážne zlyháva. Veriť Matovičovi a jeho "expertom" tak jednoducho ani nie je dostatočne možné.

Majitelia peňazí sú pripravení zmeniť pravidlá hry (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Iveta Machová