Rusko čelí v čase koronakrízy problémom. Nastane koniec „putinizmu“?
01 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Kríza spôsobená koronavírusom mení plány na reformy, ktoré malo Rusko v najbližšom čase zavádzať. Súčasná situácia môže otriasť dôverou Rusov v prezidenta Vladimíra Putina, ktorý mal doteraz v Ruskej politike vždy svoje stabilné miesto.


Rusko odkladá prijatie ústavných zmien, ktoré si Rusi schválili v aprílovom referende. Odložená bude aj najväčšia vojenská prehliadka plánovaná na oslavy 85. výročia konca druhej svetovej vojny, ktorá sa mala konať v máji. Rusko na čele s Putinom si tak muselo priznať, že koronavírus nie je len problémom západných krajín, píše portál Euractiv.


Ani zmena dátumu konca druhej svetovej vojny, ktorý Putin presunul z 2. na 3. septembra, či nadchádzajúce ústavné zmeny, však podľa odborníkov koniec takzvaného „putinizmu“ neprinesú. Prezident Ruskej federácie však bude musieť bojovať o dôveru svojich občanov viac ako predtým. V pozadí všetkého je práve koronavírus, ktorý v sebe nesie potenciál zmeny režimu v Rusku.


„Spočiatku sa ruská administratíva snažila vytvoriť obraz o tom, že koronakríza je v prvom rade problémom Západu, no dnes je jasné, že sa týka aj Ruska,“  hovorí Joanna Hossa z Európskej rady pre zahraničné vzťahy v Londýne (ECFR).


Putin podpísal zákon, že dátum konca Druhej svetovej vojny sa mení na 3. septembra
Ruský prezident podpísal zákon, ktorým sa dátum konečného víťazstva nad Japonskom posúva z 2. na 3. septembra. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Rusko neskôr pristúpilo k prijatiu drastických opatrení, medzi ktoré patrilo napríklad týždňové voľno pre všetkých občanov, pripomína Euractiv. Tí sa však presunuli do iných regiónov a koronavírus sa rozšíril z miest na vidiek. Vláda na situáciu reagovala a začala s prijímaním ešte ráznejších opatrení.


Medzi ne patrilo napríklad masové rozmiestňovanie kamier po celej Moskve. Hrozí však, že opatrenia, ktoré majú súvis s obmedzovaním slobôd, môžu ostať v platnosti aj po skončení pandémie, upozorňuje profesor Bo Peterson z Univerzity v Malmö.


V súvislosti s pandémiou sa v Rusku zároveň začal skloňovať pojem „Černobyľská symbolika“. Vláda totiž nemusí zverejňovať reálne dáta o počte mŕtvych a nakazených, čo môže mať fatálne následky pre vládnu administratívu.


Putin podpísal zákon, ktorý umožňuje cudzincom stať sa občanmi Ruska
Chcete sa stať Rusom, ale nechcete sa vzdať svojho súčasného občianstva? Teraz je to možné. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal nový zákon, ktorý zjednodušuje proces naturalizácie, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 04 | 2020 | Marek Molnár

Odborníci vidia problém pre budúcnosť aj v konštitučných reformách, o ktoré sa Rusko pokúša. „Ľudia hovoria, že konštitučné reformy vyzerajú ako vianočný stromček, keďže sa tam administratíva pokúša dostať všetko, od populárneho zavádzania povinných sociálnych benefitov, po ustanovenie o štátnom ruskom jazyku,“ vysvetľuje Joanna Hosa.


Podľa portálu Euaractiv je hlavným cieľom týchto reforiem vnútorná transformácia ruského politického systému, čo by mohlo viesť k ešte viac vyostrenej autoritárskej forme vlády. „Putin si pripravuje pôdu na to, aby jeho dedičstvo ostalo súčasťou národnej pamäte po celé nasledujúce generácie,“ prízvukuje švédsky profesor Peterson.


Pre ďalší vývoj v Rusku, podobne ako v ostatných krajinách, však bude smerodajný vývoj po kríze spojenej s pandémiou koronavírusu. „Lídri, ktorým sa podarí udržať a obrániť národné hodnoty aj po skončení súčasnej krízy z nej vyjdú ako víťazi, a preto veľmi záleží aj na tom, ako sa Rusko s krízou popasuje,“ uzatvára v tejto súvislosti Peterson.


Moskva varuje, že stále existuje hrozba jadrovej vojny
Covid-19 nespojil svet, práve naopak, vážne zvýšil riziko globálnych konfliktov, keďže hlavní hráči sa snažia využiť krízu vo svoj prospech, uviedol zástupca ruského ministra zahraničia Sergei Ryabkov, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Marek Molnár