Nová mutácia koronavírusu sa javí byť silnejšia a nákazlivejšia
06 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Koronavírus zmutoval na silnejší kmeň po počiatočnom vypuknutí smrtiacej globálnej pandémie v Číne. Podľa novej štúdie by to mohol urobiť znova.


Vedci z Národného laboratória v Los Alamos tvrdia, že nový kmeň vírusu sa objavil v Európe začiatkom februára a rýchlo sa rozšíril po celom svete. Zdá sa, že je nákazlivejší ako ten pôvodný, ktorý sa objavil vo Wu-chane minulý rok, píše nypost.com

Štúdia, ktorá bola zverejnená minulý týždeň na stránke na zdieľanie výskumu, BioRxiv, sa ešte musí podrobiť preskúmaniu. Vedci však uviedli, že cítili „naliehavú potrebu včasného varovania“. Chcú aby boli vakcíny na boj proti COVID -19 účinné aj proti novšiemu a silnejšiemu kmeňu.

Bette Korber, výpočtová biologička v Los Alamos, nazvala na Facebooku tento objav „nepríjemnými správami“.

"Nemôžeme si dovoliť byť prekvapení ( vírusom ), keď presunieme vakcíny a protilátky do klinického testovania," napísala Korber. "Prosím, držte hlavu hore s tým, že viete, že globálna vedecká komunita v tomto ohľade navzájom spolupracuje spôsobom, aký som za 30 rokov ako vedec nikdy nevidela."

V kanalizácii v Štokholme objavili veľké koncentrácie koronavírusu
Výsledok skúmania kanalizácie môže naznačovať druhú vírusovú vlnu. Čítať ďalej
05 | 05 | 2020 | SITA


Mutácia, ktorá ovplyvňuje „hroty“ vírusu, ktoré umožňujú, aby choroba prenikla do dýchacieho systému, je od polovice marca dominantným kmeňom po celom svete.

Tím v Los Alamos, spolupracujúci s vedcami z Duke University a Anglickej University of Sheffield, identifikoval celkom 14 mutácií. Najdôležitejšia je D614G, ktorá je zodpovedná za zmenu vírusu.

"Priebeh je znepokojujúci, pretože vidíme veľmi rýchlo sa objavujúcu zmutovanú formu vírusu ktorá sa v priebehu marca stáva dominantnou pandemickou formou," uviedla Korber. „Keď vírusy s touto mutáciou vstúpia do populácie, rýchlo vystriedajú lokálnu epidémiu, takže sú prenosnejšie.“

Drastické opatrenie: Predčasne narodené deti a ich mamy nemôžu byť spolu
Mamy predčasne narodených detí sú kvôli pandémii už niekoľko týždňov bez svojich potomkov. Organizácia Ženské kruhy žiada o riešenie situácie a adresuje otvorený list. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Natália Sollárová


Napríklad pôvodný kmeň vírusu z Wu-chanu bol kmeň, ktorý zasiahol New York v marci, ale zmutovaný kmeň ho vystriedal v priebehu niekoľkých dní. Vedci uviedli, že sa síce šíri rýchlejšie, ale nemusí byť nevyhnutne smrteľnejší pre tých, ktorí sú nakazení.

Štúdia vedená vedcami zo Sheffieldu so 447 pacientmi stanovila, že miera hospitalizácie zmutovaného vírusu bola približne rovnaká ako v prípade predchádzajúceho kmeňa.

Celosvetovo bolo infikovaných koronavírusom viac ako 3,5 milióna ľudí s viac ako 250 000 úmrtiami.

Dvaja občania USA zadržaní po neúspešnom pokuse o štátny prevrat vo Venezuele
Misia zameraná na „oslobodenie Venezuely“ únosom prezidenta Nicolasa Madura skončila zabitím ôsmich ľudí neďaleko Caracasu. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | Mário Martinka