Covidové prsty môžu byť prvým a aj jediným príznakom ochorenia
05 | 05 | 2020 I TASR

Ako takzvané covidové prsty označujú lekári červené hrbole na prstoch najmä dolných končatín, ktoré sú bolestivé na dotyk a môžu svrbieť.


Okrem obvyklých príznakov nákazy novým koronavírusom, akými sú teploty, suchý kašeľ a dýchavičnosť, môžu byť ďalším prejavom ochorenia aj takzvané covidové prsty. Podľa lekárov z nemocnice v pražskej štvrti Vinohrady je to vyrážka, ktorá sa objavuje predovšetkým u detí a mladistvých pacientov ako prvý príznak ochorenia. U niektorých infikovaných sú covidové prsty zároveň aj jediným príznakom. Informácie priniesol v pondelok spravodajský portál iDNES.cz.

Covidové prsty sú podľa lekárov Dermatovenerologickej kliniky Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady a 3. lekárskej fakulty Karlovej univerzity prvým príznakom ochorenia COVID-19, vyvolaného koronavírusom. "Chceme na to upozorniť rodičov a zdravotnícku verejnosť obzvlášť v dnešnom dobe, keď sa uvoľňujú protiepidemické opatrenia a menšie deti sa vracajú do škôl," uviedla hovorkyňa vinohradskej nemocnice Tereza Romanová.

Zrušiť doplatky za lieky pre ohrozené skupiny je veľmi odvážny krok, tvrdí pacientska organizácia
Zrušiť doplatky za lieky pre ľudí ťažko zdravotne postihnutých, detí do šiestich rokov veku a dôchodcov je veľmi odvážny krok. Pre agentúru SITA to uviedla prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | TASR


Ako takzvané covidové prsty označujú lekári červené hrbole na prstoch najmä dolných končatín, ktoré sú bolestivé na dotyk a môžu svrbieť. U niektorých pacientov sa objavili ako jediný príznak ochorenia COVID-19, zdôraznil riaditeľ fakultnej nemocnice na Vinohradoch a prednosta Dermatovenerologickej kliniky Petr Arenberger.

Covidové prsty sú pre dermatológov niečo nové, dodal Arenberger. Pacienti s takými príznakmi by podľa neho mali byť vyšetrení na nákazu koronavírusom. Vyrážka pravdepodobne vzniká ako zápalová reakcia kože na antigén vírusu spojený s ischémiou končatín, teda ochorením tepien v končatinách, alebo s krvnými zrazeninami, uviedla lekárka z Dermatovenerologickej kliniky Monika Arenbergerová.

Kožné príznaky covidovej infekcie sa podľa odborníkov vyskytujú asi u 20 percent pacientov. Objavujú sa obyčajne tretí až piaty deň ochorenia a potom odznejú. Medzi ďalšími kožnými príznakmi koronavírusu sú napríklad žihľavka, mramorovaná koža a drobné krvné výrony na dolných končatinách. Objavuje sa aj náhla strata čuchu alebo chuti u nakazených, zosumarizoval portál iDNES.cz.

Európski lídri plánujú dať na vyvinutie vakcíny 7,5 miliardy eur
Vedúci európski predstavitelia by chceli prostriedky získané na vakcínu využiť na „bezprecedentnú globálnu spoluprácu medzi vedcami a regulátormi, priemyslom a vládami, medzinárodnými organizáciami, nadáciami a zdravotníckymi... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | Timotej Dudka