Odišli po kauzách a vražde novinára Kuciaka. Aký je osud bývalých vysokopostavených smerákov?
04 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Robert Kaliňák, Martin Glváč či Viktor Stromček. Spája ich nielen to, že ešte donedávna pôsobili v najvyšších štruktúrach strany Smer. Stiahli sa z verejného života a medzičasom zmenili svoje pôsobiská.


O osudoch vysokopostavených smerákov, ktorí po prevalení rôznych káuz odišli z verejného života, píše denník SME. Niektorí z nich sa realizujú v oblasti práva alebo podnikajú. Monika Jankovská, ktorá pôsobila ako štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, je vo väzbe.


Medzi dlhoročné elity Smeru, ktoré už na verejnosti nepôsobia, patrí exminister vnútra Robert Kaliňák. Odchod z funkcie oznámil po rozsiahlej medializácii vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. SME pripomína, že Kaliňák sa vzdal poslaneckého mandátu koncom minulého roka a v posledných voľbách už nekandidoval.


Exminister však naďalej pôsobí v predsedníctve Smeru na čele právneho tímu strany. Minulý rok v septembri založil firmu Liwa Arms Slovakia, ktorá sa zameriava na vývoj loveckých zbraní. Kaliňák tak napokon zakotvil v zbrojárskom priemysle.


V nedeľu na Slovensku podľahol ochoreniu Covid-19 ďalší pacient
V nedeľu na ochorenie Covid-19 otestovali takmer 1 600 ľudí, z toho päť testov bolo pozitívnych. Na webe covid-19.nczisk.sk o tom informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | SITA

Iné to je však s osudom exministra obrany a bývalého podpredsedu parlamentu Martina Glváča. Ten z verejného života odišiel po prevalení sa jeho kontaktu s neskôr obvinenou v kauze vraždy novinára Kuciaka Alenou Zsuzsovou


Glváč, ktorý Zsuzsovej posielal svoje fotografie priamo z parlamentných ľavíc a komunikáciu najskôr popieral, sa svojho postu v parlamente vzdal koncom novembra minulého roka. Nasledujúcich volieb sa už nezúčastnil. Napriek tomu, že je stále zapísaný v zozname advokátov Slovenskej advokátskej komory, denníku SME sa jeho súčasné pôsobisko nepodarilo vypátrať.


V minulosti medzi esá Smeru patril aj jeho generálny manažér Viktor Stromček. Po tom, ako pred rokom politiku opustil, vyrojili sa špekulácie, že za jeho odchodom stojí komunikácia s Marianom Kočnerom. Stromček mal Kočnera prosiť o pomoc v súdnom spore, ktorý sa týkal ublíženia na zdraví a prečinu výtržníctva jeho kamaráta z detstva.


Exmanažér Smeru podľa informácií denníka SME založil minulý rok firmu Treepetrus sun. Nie je však úplne jasné čomu sa firma, ktorá je zapísaná v registri partnerov verejného sektora a zrejme sa tak chystá obchodovať so štátom, vlastne venuje.


Na kúpe respirátorov sme proti Čechom prerobili minimálne milión eur
Od vypuknutia krízového stavu Slovensko nakupovalo chirurgické rúška v priemere dvakrát tak draho ako naši západní susedia. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Peter Haluza

Smer po sedemnástich rokoch opustil aj obľúbenec Roberta Fica Róbert Madej. Ten sa zviditeľnil najmä fotografiou s neskôr odsúdeným talianskym mafiánom Antoninom Vadalom. Madej si v apríli tohto roka založil advokátsku kanceláriu so sídlom v Bratislave s názvom Madej & Partners.


V zozname vysokopostavených ľudí strany Smer, ktorý priniesol denník SME, nechýba ani  niekdajšia nominantka na funkciu ústavnej sudkyne Jankovská. Pôsobila ako štátna tajomníčka na ministerstve vnútra a patrí medzi trinásť sudcov, ktorých polícia zadržala začiatkom marca pri akcii Búrka.


Jankovská svoj čas aktuálne trávi v Banskobystrickej väzbe. Je obvinená z korupcie a podplácania, za čo jej v prípade dokázania viny hrozí trest v rozpätí päť až desať rokov väzenia.


Generálneho prokurátora môže prokuratúra nájsť aj vo vlastných radoch. Pri zmene zákona by Čaputová hovorila s premiérom
Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej sú aj v radoch prokuratúry schopní ľudia, ktorí by mohli zastávať pozíciu generálneho prokuratúra. Prezidentka to uviedla dnes po tom, ako si pripomenula výročie smrti Milana Rastislava Štefánika v Ivanke pri... Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | SITA