Iránska pohraničná stráž prinútila utečencov skočiť do rieky, mnohí sa utopili
04 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Afganské orgány začali loviť telá utopených migrantov po správach, že iránska pohraničná stráž mučila a následne prinútila Afgancov skočiť do rieky, informuje portál Reuters.


Afganské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení v sobotu uviedlo, že sa začalo vyšetrovanie a vyšší úradník v prezidentskom paláci v Kábule uviedol, že počiatočné výsledky naznačujú, že najmenej 70 Afgancov, ktorí sa pokúšali vstúpiť do Iránu z pohraničnej provincie Herat, bolo zbitých a tlačených do rieky Harirud.

Povodie rieky Harirud je spoločné pre Afganistan, Irán i Turkménsko.



Lekári v okresnej nemocnici Herat uviedli, že im boli pridelené telá afganských utečencov a väčšina z nich potvrdzuje, že príčinou smrti bolo utopenie.

„Doteraz bolo do nemocnice premiestnených 5 tiel, z ktorých bolo jasné, že 4 umreli kvôli utopeniu,“ uviedol Aref Jalali, vedúci okresnej nemocnice Herat.

Iránsky konzulát v Herate popieral obvinenia, že hraničné sily mučili a následne utopili desiatky afganských utečencov.

„Iránska pohraničná stráž nezatkla žiadnych afganských občanov,“ uviedol v sobotnom vyhlásení konzulát. Úradníci iránskeho veľvyslanectva v afganskom hlavnom meste Kábul neboli k dispozícii, aby sa k obvineniam vyjadrili.

Noor Mohammad uviedol, že je jedným z 57 afganských občanov, ktorých v sobotu chytila iránska pohraničná stráž, keď sa pokúšali prejsť do Iránu z okresu Gulran v Herate kvôli hľadaniu zamestnania.

„Po mučení nás iránski vojaci všetkých vrhli do rieky Harirud,“ uviedol Mohammad pre agentúru Reuters.

Irán a Rusko spustili kybernetické útoky na britské univerzity študujúce koronavírus
Zahraničné štáty podľa bezpečnostných zdrojov zvyšujú kybernetické útoky proti britským univerzitám, ktoré skúmajú súčasný koronavírus, píše spravodajský portál Breitbart. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Timotej Dudka


Shir Agha, ktorý taktiež uviedol, že tento smrtiaci incident prežil, prezradil, že najmenej 23 z 57 ľudí, ktorých iránske sily vrhli do rieky, bolo mŕtvych.

„Iránski vojaci nás varovali, že ak sa nevrhneme do vody, budeme zastrelení,“ uviedol Agha.

Miestni afganskí predstavitelia uviedli, že iránska hraničná polícia, ktorá strážila 920 km dlhú hranicu, nikoho nemučila ani nezabila.

Guvernér Heratu uviedol v rozhovore pre iránskych predstaviteľov: „Naši ľudia nie sú len mená, ktoré ste hodili do rieky. Jedného dňa vám to zúčtujeme. “

Tento incident by mohol vyvolať diplomatickú krízu medzi Iránom a Afganistanom v čase, keď pandémia koronavírusu zaznamenala hromadný odchod afganských migrantov z Iránu, pričom mnohí boli pozitívne testovaní na COVID-19.

Až 2 000 Afgancov denne prekračuje hranice z Iránu, jedného z epicentrier koronavírusu, do Herátu.

Islamisti zmasakrovali 12 kresťanov a okrem dvoch mladých dievčat uniesli aj nevestu a ženícha
Moslimskí útočníci v severozápadnej Nigérii zabili v posledných dňoch 12 kresťanov a uniesli svadobný pár z ich obradu v kostole, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Timotej Dudka