Britská nemocnica testuje sľubný liek na COVID-19
04 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Vedci z Veľkej Británie, ktorí sa zaoberajú liečbou pacientov COVID-19, vyvinuli nový liek, ktorý lekári testujú v nemocnici Southampton, informuje BBC. 


Nový liek vyvinula britská biotechnologická spoločnosť Synairgen a využíva proteín nazývaný interferón beta, ktorý naše telo produkuje pri vírusovej infekcii. Prvé výsledky sa očakávajú do konca júna.

Interferón beta je súčasťou prvej obrannej línie tela proti vírusom, ktorá varuje pred očakávaným vírusovým napadnutím, vysvetľuje Richard Marsden, generálny riaditeľ spoločnosti Synairgen so sídlom v Southamptone.

Marsden uvádza, že koronavírus podľa všetkého potláča jeho produkciu ako súčasť svojej stratégie obchádzania nášho imunitného systému. Liek je špeciálnym preparátom interferónu beta dodávaného priamo do dýchacích ciest s nádejou, že priama dávka proteínu vyvolá silnejšiu antivírusovú reakciu aj u pacientov, ktorých imunitné systémy nepracujú na 100%.

Interferón beta sa bežne používa pri liečení roztrúsenej sklerózy. Synairgen už preukázal, že jeho príprava môže stimulovať imunitnú reakciu v pľúcach pacientov s astmou a inými chronickými pľúcnymi ochoreniami. Či nádejný liek funguje aj pre pacientov COVID-19, však ukážu až očakávané výsledky testov.

USA schválili liek remdesivir pre pacientov s koronavírusom, oznámil Trump
Štúdia ukázala, že antivírusový liek remdesivir skracuje u hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 čas vyliečenia o 31 percent, čiže v priemere približne o štyri dni. Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) však vo vyhlásení uviedol,... Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | TASR