Ak USA predĺžia embargo na konvenčné zbrane, jadrová dohoda „navždy zomrie“, vyhlásil Irán
04 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Vysokopostavený iránsky predstaviteľ varoval, že ak USA rozšíria zákaz predaja konvenčných zbraní na Irán, tak by to bol posledný klinec do rakvy pre jadrovú dohodu z roku 2015. Zároveň vyzval EÚ, aby si vybrala medzi „dôstojnosťou“ alebo „ponížením“, informuje portál RT.


Iránsky šéf bezpečnostnej rady Ali Shamkhani vyslal varovné upozornenie, že dohoda z roku 2015 o jadrovom programe Teheránu „navždy zomrie“, ak USA obídu rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 2231 a budú pokračovať v „ilegálnom“ zbrojnom embargu voči Iránu.

„Sankcie sú americké nástroje na prežitie ich klesajúcej hegemónie,“ prehlásil Shamkhani. Iránsky predstaviteľ sa tiež opýtal EÚ, či je ochotná postaviť sa voči USA a zachrániť jadrovú dohodu alebo „akceptovať poníženie“.



Uznesenie 2231 plne podporilo dohodu o znížení jadrových zbraní známu ako Spoločný komplexný akčný plán a reštriktívne opatrenia (JCPOA). Dohoda zaviedla obmedzenia iránskeho jadrového programu výmenou za čiastočné zrušenie medzinárodných sankcií voči krajine.

USA v roku 2018 jednostranne odstúpili z JCPOA a obvinili Irán z jeho tajného porušovania, pričom sa odvolávali na väčšiu nedôveru voči Islamskej republike. Teherán tieto obvinenia poprel a globálny dozorný orgán pre atómovú energiu, Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA), v tom čase potvrdil, že Irán dohodu dodržiava. EÚ, Rusko a Čína kritizovali rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa opustiť JCPOA, pričom sú tiež členmi dohody.

Nemecká ekonomika môže potrebovať najmenej osem rokov, aby sa zotavila z Covid-19
Nemecká ekonomika naďalej klesá a za týždeň stratila 15 miliárd eur v dôsledku recesie spôsobenej Covid-19. Najnovšia štúdia varuje, že zotavenie krajiny bude trvať najmenej osem rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Marek Molnár