Nemecká ekonomika môže potrebovať najmenej osem rokov, aby sa zotavila z Covid-19
02 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Nemecká ekonomika naďalej klesá a za týždeň stratila 15 miliárd eur v dôsledku recesie spôsobenej Covid-19. Najnovšia štúdia varuje, že zotavenie krajiny bude trvať najmenej osem rokov, informuje portál RT.


Očakáva sa, že do konca roku 2020 Nemecko stratí 5 až 10 percent svojho HDP, uviedla vo svojej nedávnej správe nemecká pobočka americkej poradenskej spoločnosti McKinsey & Company. Ekonomika v apríli zaznamenala pokles o 25 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo predstavuje stratu približne 15 miliárd eur za týždeň.

Analytici spoločnosti McKinsey varovali, že nemecká ekonomika sa vráti na svoju úroveň až v roku 2028, ak krajina uskutoční štrukturálne reformy smerom k väčšej automatizácii a odvetviam založeným na umelej inteligencii. „V opačnom prípade nebude návrat k pôvodnému modelu rastu v tomto desaťročí možný,“ uvádza sa v správe.

Britská špionážna agentúra dostala ďalšie právomoci na prístup k informáciám
Minister zdravotníctva Matt Hancock obišiel parlamentnú kontrolu a poskytol britskej bezpečnostnej a spravodajskej organizácii (GCHQ) ďalšie právomoci, aby mohli získať informácie z IT systémov verejného zdravotníctva, informuje portál... Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Marek Molnár


"Aj keď sa dá predísť celoštátnemu zastaveniu výroby, ako napríklad v Taliansku alebo Španielsku, už je zrejmé, že následky pandémie v určitých dimenziách presiahnu dôsledky finančnej krízy z 2008-2009," píše sa v správe.

Podľa odhadov spoločnosti McKinsey kríza vyvolaná pandémiou zasiahla až deväť miliónov pracovníkov, čo je „sedemkrát viac ako v období najväčšej finančnej krízy 2008-2009“. Začiatkom tohto týždňa nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier varoval, že krajina „zažije najhoršiu recesiu v histórii republiky.“

Neočakávaný efekt? Rusi sa kvôli Covid-19 vzdali alkoholu a sladkostí
Predaj vodky v Rusku klesol v prvom aprílovom týždni o 41 percent. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Marek Molnár