Majitelia peňazí sú pripravení zmeniť pravidlá hry (Leonid Savin)
03 | 05 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry)


Vírus a strach z infekcie vedú k zmenám vo svetovom poriadku


Šírenie vírusovej infekcie COVID-19 prinieslo a naďalej prináša vážne zmeny a doplnenia v medzinárodných vzťahoch. Veľa sa  hovorí o „prospešnej úlohe“ kríz. MMF bol totiž údajne vytvorený už počas druhej svetovej vojny  a „Gé sedmička“ (G7) sa objavila po ropnom šoku v roku 1973. Existuje teda dôvod domnievať sa, že súčasná vírusová hospodárska kríza povedie ku vzniku novej geopolitickej (a geoekonomickej) konfigurácie.

Kazatelia globalizácie začali hovoriť o skutočnosti, že na celom svete sa začína nová vlna znárodnenia a autokracie, a tým využili príležitosť na posilnenie svojej moci. V USA už predpovedajú, že nastupujúca hospodárska kríza, ktorá sa šíri spolu s vírusom, bude ešte horšia ako predchádzajúca a zvýši mieru nezamestnanosti v krajine na 20%.

Bývalý štátny tajomník pre východnú Áziu a Tichomorie, Kurt Campbell ako spoluautor s riaditeľom Inštitútu Čínskej stratégie Rushom Doshim napísali v publikácii z 18. marca 2020, že hoci s ohľadom na zdravie a bezpečnosť by sa mali teraz geopolitické následky pandémie považovať za sekundárne, z dlhodobého hľadiska sa však môžu ukázať veľmi dôležité.

Sedem krokov od pandémie k totalitarizmu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


Campbell a Rush Doshi porovnávajú šírenie vírusovej infekcie so Suezskou krízou tým, že kým  Čína v novom prostredí postupuje rýchlo a pomáha iným krajinám,  v prípade Spojených štátov tak tomu nie je. Začiatkom marca 2020 bolo podľa oficiálnych údajov  v Spojených štátoch iba jedno percento lekárskych masiek potrebných pre túto krajinu. Pokiaľ ide o pľúcne ventilačné systémy, bolo k dispozícii iba 10%   z potrebného množstva. Zároveň je na americkom trhu 95% antibiotík čínskeho pôvodu. Celkovo v USA 80% základných zložiek liečiv pochádza z Číny a Indie. Pokiaľ ide o úmrtnosť na koronavírusy, Spojené štáty sú na prvom mieste na svete, pred Talianskom a Španielskom, zatiaľ čo Čína a Irán, t.j. krajiny, v ktorých epidémia zaznamenala najsilnejšie ohniská, majú nižšiu mieru úmrtnosti.

Taliansko na takýto vývoj nebolo pripravené.  Ešte viac nebolo pripravené na to, aby mu Brusel (Európska únia) odmietla pomôcť. Talianski politici, medzi nimi nielen  euroskeptici, začali hovoriť o možnosti Italexitu - odchodu Talianska z EÚ po vzore Veľkej Británie ...

Šírenie vírusovej infekcie ukázalo zraniteľnosť i  takého vojensko-politického systému, akým je NATO: ukázalo sa, že členské krajiny aliancie nie sú schopné kolektívne vyriešiť problém boja proti šíreniu vírusu.

Na webovej stránke Rady pre zahraničné vzťahy sa objavila indikatívna publikácia, ktorá hodnotí kroky Spojených štátov po tom, čo WHO oznámila šírenie pandémie koronavírusov.   Autor tohto článku píše: „Zatiaľ čo sa politici na celom svete snažia bojovať s novým koronavírusom a jeho dôsledkami,  budú musieť čeliť aj  tej skutočnosti, že svetová ekonomika nefunguje tak, ako si mysleli. Globalizácia si vyžaduje neustále zvyšujúcu sa špecializáciu práce v rôznych krajinách, je to model, ktorý vytvára mimoriadnu efektívnosť, ale aj extrémnu zraniteľnosť ... Dodávatelia z jednej krajiny  alebo regiónu sveta, ktorí sa špecializujú na jeden konkrétny produkt, môžu v čase krízy, predstavovať neočakávanú nestabilitu, ktorá povedie k  zničeniu dodávateľských reťazcov. V nasledujúcich mesiacoch sa objaví oveľa viac takýchto slabých miest. Výsledkom by mohol byť posun vo svetovej politike. S ohľadom na zdravie a bezpečnosť svojich občanov môžu niektoré krajiny blokovať vývoz alebo ustanoviť kontrolu nad kritickými zásobami, aj keď to poškodzuje ich spojencov a susedov. Takýto odklon od globalizácie by zo štedrosti urobil ešte silnejší nástroj vplyvu pre štáty, ktoré si to môžu dovoliť. Spojené štáty americké doteraz neboli lídrom v globálnej reakcii na nový koronavírus, čím prepustili značnú časť tejto úlohy Číne. Pandémia mení geopolitiku globalizácie, ale USA sa neprispôsobujú. Namiesto toho sú chorľavé a schovávajú sa pod prikrývku. “

Diplomacia v režime očakávania (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova (Global affairs) Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová


Joseph Nye, Jr., vplyvný americký politológ, ktorý rozpracoval teóriu komplexnej vzájomnej závislosti štátov, súhlasí so záverom o dysfunkciách amerického mocenského systému: „Konkurencia a postoj: „Amerika na prvom mieste“ nestačí na obranu Spojených štátov. Úzka spolupráca tak so spojencami ako aj s protivníkmi, je tiež dôležitá pre bezpečnosť USA ... Každá krajina kladie svoje záujmy na prvé miesto, ale dôležitá otázka je, ako všeobecne alebo úzko tieto záujmy vymedzuje ... Nová bezpečnostná hrozba Ameriky pochádza nielen z nadnárodných síl, ako sú COVID-19 a zmeny podnebia, ale aj z vnútornej neschopnosti Američanov prispôsobiť svoj postoj  k tomuto novému svetu. COVID-19 nám dáva bolestivú lekciu. “

Tieto myšlienky, ktoré sa objavili súčasne s tým, ako strach z koronavírusu  dosiahol vrchol, súvisia tiež s rozložením síl v Amerike pred novembrovými voľbami. Toto rozloženie sa môže zmeniť, ale ako,  je stále nejasné.

A Joseph Nye dáva signál: americký establishment  (majitelia peňazí) je pripravený revidovať pravidlá hry s názvom „Globalizácia“. Samotnú hru ale nezruší.

Dohoda medzi vedením WHO, Európskou úniou a Gatesovou nadáciou je zmluvou na riadenie katastrof
Komentár Alexandra Mezyaeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Iveta Machová