Čína zverejnila video v „LEGO štýle“, ktoré propaguje falošnú reakciu USA na koronavírus (VIDEO)
03 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Čína zverejnila na YouTube video s názvom „Once upon a virus“, ktoré propaguje komunistickú diktatúru a jej zaobchádzanie s koronavírusom, zatiaľ čo zobrazuje nekompetentnosť a pomalú reakciu USA, informuje portál Breitbart.


Once upon a virus (v preklade „Vtedy počas vírusu“) sa zdá byť produkciou čínskej štátom kontrolovanej mediálnej agentúry Xinhua. Animované ani nie dvojminútové video v „LEGO štýle“, ktoré bolo zverejnené začiatkom tohto týždňa, vykresľuje komunistickú stranu (ČKS) a Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) v pozitívnom svetle, zatiaľ čo USA predstavuje pokrytectvo a nezodpovednosť.

Video je najnovším úsilím v dezinformačnej kampani Pekingu, ktorej cieľom je zakryť svoju zodpovednosť za rozšírenie súčasného koronavírusu do celého sveta.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=91&v=Q5BZ09iNdvo&feature=emb_logo

Nezisková organizácia ProPublica nedávno uverejnila vyšetrovaciu správu o falošných a zavádzajúcich účtoch na sociálnej sieti Twitter, ktoré riadila ČKS a ktoré slúžili na ovplyvnenie verejnej mienky týkajúcej sa koronavírusu.

Časopis The Wall Street Journal publikoval svoju vlastnú správu, v ktorej načrtol, ako Twitter a Facebook umožnili Číne zaplaviť tieto platformy príspevkami, ktoré znevažujú snahu USA zastaviť pandémiu, ako aj zverejňujú dezinformácie o samotnom koronavíruse z Wu-chanu.

Spravodajský portál Breitbart nedávno informoval, že čínske štátne médiá zaplavujú Facebook a Instagram politickými reklamami, ktoré obviňujú prezidenta Donalda Trumpa z šírenia koronavírusu. Facebook vo vyhlásení uviedol, že to bola „chyba“, že reklamy neboli klasifikované ako politické a opravuje ich.

Irán a Rusko spustili kybernetické útoky na britské univerzity študujúce koronavírus
Zahraničné štáty podľa bezpečnostných zdrojov zvyšujú kybernetické útoky proti britským univerzitám, ktoré skúmajú súčasný koronavírus, píše spravodajský portál Breitbart. Čítať ďalej
03 | 05 | 2020 | Timotej Dudka


Nie je jasné, či nové čínske video zverejnené na YouTube porušuje pravidlá platformy Google týkajúce sa dezinformácií a falošných správ. Zdá sa, že YouTube nezakazuje štátnu propagáciu, platforma však v roku 2018 oznámila, že začne označovať videá, ktoré pochádzajú zo štátom financovaných médií.

Once upon a virus už obsahuje takéto označenie a upozorňuje používateľov YouTube, že „Xinhua je úplne alebo čiastočne financovaná čínskou vládou.“

Venezuelský masaker: Väzenská vzbura si vyžiadala najmenej 46 obetí (FOTO+VIDEO)
Najmenej 46 ľudí bolo zabitých a niekoľko ďalších zranených počas nepokojov vo venezuelskej väznici, informuje portál Telengana Today. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Timotej Dudka