Vodca KĽDR Kim Čong-un sa prvýkrát po takmer 3 týždňoch ukázal na verejnosti
02 | 05 | 2020 I TASR

Severokórejský vodca Kim Čong-un prestrihol pásku na slávnostnom otvorení továrne na výrobu priemyselných hnojív, napísala v sobotu štátna tlačová agentúra KCNA.


Štátne médiá informovali o vodcovom prvom vystúpení na verejnosti po takmer troch týždňoch a ukončili tým špekulácie, že je ťažko chorý alebo že dokonca zomrel.

Kim sa v piatok "zúčastnil na slávnosti", a keď sa objavil, všetci prítomní nadšene a hlasno skandovali "Hurá!", napísala severokórejská agentúra KCNA. O tom, že sa Kim prvýkrát po takmer troch týždňoch ukázal na verejnosti, informovala aj juhokórejská tlačová agentúra Jonhap a následne svetové agentúry AFP a AP.

Vodca Severnej Kórey (KĽDR) sa na verejnosti neobjavil od 11. apríla, keď predsedal zasadnutiu vedenia komunistickej Kórejskej strany práce. Nasledujúci deň štátne médiá informovali, že vodca si prezrel stíhačky v komplexe vzdušných síl.

Fámy o Kimovom zdraví sa začali šíriť najmä po tom, čo sa vodca 15. apríla nezúčastnil na dôležitej udalosti - na spomienkových oslavách pri príležitosti 108. narodenín svojho starého otca, zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena. Vnuk Kim je treťou generáciou tejto rodiny, ktorá vládne Severnej Kórei, a túto udalosť od svojho nástupu k moci ešte nikdy nevymeškal. Kim (36) prevzal moc po svojom otcovi Kim Čong-ilovi, keď ten koncom roka 2011 zomrel.

Kto zarába na korone najviac?
Šéf Amazonu, Jeff Bezos je pravdepodobne ekonomickým víťazom koronakrízy. Podľa indexu Bloomberg Billionaire je od začiatku roka bohatší o 29 miliárd dolárov. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Peter Paľonder