Kto zarába na korone najviac?
02 | 05 | 2020 I Peter Paľonder

Šéf Amazonu, Jeff Bezos je pravdepodobne ekonomickým víťazom koronakrízy. Podľa indexu Bloomberg Billionaire je od začiatku roka bohatší o 29 miliárd dolárov.


Odkedy sú zatvorené kamenné prevádzky obchodov po celej Európe, spotrebitelia zasadli za počítače a nakupujú naďalej. Internetový spôsob nakupovania nahráva najväčším hráčom, ktorí vedia ponúknuť najlepšie obchodné podmienky. Jedným z najväčších internetových predajcov je v európskych podmienkach Amazon.  Tento on-line gigantický obchodník je využívanejší viac ako kedykoľvek predtým - potvrdzujú to čísla za prvý štvrťrok. Predaj Amazonu podľa portálu euronews medziročne vzrástol o 26 percent na 75,5 miliardy dolárov.

S vysokým obratom ale súvisia aj veľké náklady. Zisk spoločnosti preto klesol asi o 30 percent na 2,5 miliardy dolárov. Je to hlavne kvôli miliardám dolárov, ktoré so sebou prináša pandémia - napríklad na testy a ochranné vybavenie.

Šéf Amazonu, Bezos varuje investorov, že súčasný štvrťrok by sa kvôli vysokým výdavkom mohol dokonca dostať krátkodobo aj do červených čísel. Napriek tomu sa od začiatku roka hodnota akcií Amazonu zvýšila o viac ako štvrtinu.

Dá sa predpokladať, že zisky on-line predajcov po otvorení klasického predaja poklesnú, no zatiaľ sa internetovému predaju veľmi darí.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/05/02/naftu-uz-natankujete-pod-jedno-euro/