Vláda chystá reformu dôchodkového systému. Čo všetko sa bude meniť?
02 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Vláda Igora Matoviča sľubuje viacero zmien v dôchodkovom systéme. Reformy sa budú týkať všetkých dôchodkových pilierov, zvyšovania penzií, ale napríklad aj zdanenia výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov ŠtB.


Medzi najzásadnejšie zmeny v programovom vyhlásení vlády, ktoré sa týkajú zmien penzií, patrí reforma všetkých troch dôchodkových pilierov. O týchto zmenách informuje týždenník Trend.


Napríklad vstup do druhého piliéra by mal byť po novom automatický pre všetkých poistencov do 35 rokov. Tí, ktorí by však v druhom pilieri zotrvať nechceli, budú mať podľa programového vyhlásenia možnosť z neho vystúpiť.


Zmeny sa budú týkať aj samotnej stratégie dôchodkového sporenia. Platí pritom, že investičná politika by sa v druhom pilieri mala opierať o rozhodnutia profesionálnych investorov. Základným cieľom vlády je v tomto bode snaha o dosiahnutie lepšej finančnej udržateľnosti a zvyšovanie dôchodkov.


Premiér pripustil, že by mohli žiaci dobehnúť učivo v škole počas leta
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) pripustil, že deti by mohli mať počas letných prázdnin možnosť aspoň mesiac chodiť do škôl a dobehnúť zameškané učivo. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | TASR

„Mali by sa začať práce na zavádzaní buď korekčného faktora upravujúceho výšku aktuálnej dôchodkovej hodnoty, čo je jednoduchšia cesta. Alebo sa koncepčne vydáme cestou iných krajín ako napríklad Švédsko, Poľsko či Estónsko, ktoré zaviedli NDC systém,“ povedal pre Trend o zmenách tentoraz v prvom pilieri ekonóm Ján Šebo.


"Notional defined contribution“ (NDC) je systém, ktorý je podobný slovenskému prvému pilieru. Poistenec disponuje svojim vlastným účtom, na ktorý mu vrámci priebežného financovania pribúdajú zaplatené odvody. Napriek tomu, že sú tieto stále smerované do jednotlivých fondov a používajú sa aj na financovanie existujúcich dôchodkov, poistencovi sa tiež budú „fiktívne“ zhodnocovať.


AKTUÁLNE: Sulík sa nespráva ako koaličný partner, tvrdí Matovič
Premiér sa okrem kritiky R. Sulíka vyjadril aj k otváraniu škôl, obchodov aj k prípadnému rušeniu 13. dôchodkov. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Peter Haluza

V tomto systéme by však mohol spôsobiť problémy zastropovaný vek odchodu do dôchodku (64. rokov). Šebo si z tohto dôvodu myslí, že by vláda mohla v rámci prvého piliera vytvoriť dva podsystémy. Jeden by mal byť solidárny, každý poistenec by teda dostal rovnaký dôchodok blízko hranice životného minima, druhý bude potom zásluhový a postavený na NDC schéme.


Trend informuje, že budúcich dôchodcov bude čakať aj viacero iných zmien. Napríklad vďaka takzvanej oranžovej obálke by sa poistenci mali každý rok prostredníctvom elektronickej pošty dozvedieť o výške ich budúceho dôchodku vo všetkých troch pilieroch.


Zmeny sa dotknú aj bývalých príslušníkov ŠtB. Po novom by mali platiť 50 percent za všetky odpracované roky v Štátnej bezpečnosti. Peniaze, ktoré štát takýmto spôsobom získa, by mali byť následne použité na vyplácanie špeciálneho príplatku pre politických väzňov alebo ich manželky či manželov.


Okrem toho však programové vyhlásenie sľubuje aj opätovné zavedenie nezdaniteľnej časti základu dane pri dobrovoľných príspevkoch smerujúcich do druhého piliéra, uzatvára Trend.


Z korony netreba robiť "modlu", ekonomika sa musí uvoľniť, hovorí Sulík
"My môžeme čakať až na svätého Dindiho, ale problém je, že reálny ekonomický život nepočká," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Čítať ďalej
28 | 04 | 2020 | SITA